Sporazum o readmisiji - EU obnavlja kuće romskim porodicama

Readmisanti, povratnici po Sporazumu o readmisiji, tridesetak romskih porodica iz Niške Banje kroz projekat koji finansira Evropska unija moći će da srede svoje uglavnom trošne kuće. Takvi projekti podstiču integraciju Roma, što je važan deo pregovaračkog procesa, rekla je u Nišu koordinatorka za romsku politiku Evropske komisije Marta Garsia Fidalgo. Naglašava da Evropska unija u pretpristupnoj fazi ulaže 30 miliona evra u osnaživanje romske populacije u Srbiji.

U kući Osmanovića osvetljeno je uz pomoć reporterskog reflektora. Gorica i Miroljub sa dvoje najmlađe dece vraćeni su iz Nemačke 2012. Kuća ugrožena klizištem gotovo je pred rušenjem.

"Išli smo sa njih dvoje u azil da bih uzela neki dinar da bih skupila kuću, da bih struju napravila i kuću koliko-toliko da sredim, ali mi nije uspelo", ispričala je Gorica Osmanović iz sela Radikina Bara.

Miroljub Osmani je rekao da su otišli da bi se "izvukli iz bede, jer u Radikinoj Bari nema ni prevoza, ni škole, ni prodavnice, ni ljudi".

Srbija treba da iskoristi period pre ulaska u Evropsku Uniju, za to je potrebna je i politička volja i spremnost društva da pomogne, smatra koordinatorka za romske politike Evropske komisije.

"Važno je da radimo na tome da se ovakve situacije ne ponavljaju, ovim ljudim ćemo pomoći, ali je važno da njihovi potomci dobiju obrazovanje i uslove da sami kreiraju svoju budućnost", istakla je Marta Garsia Fidalgo koordinatorka za romske politike Evropske Unije.

Drugim porodicama građevinski materijal u vrednosti od 3.200 evra će značiti, ali trošna kuća Osmanovića u kojoj živi i porodica najstarijeg sina sa petoro dece, ne može da se popravi.

"Ono što možemo da uradimo uz pomoć EU, našeg donatora, je da obezbedimo za te ljude neku vrstu druge pomoći, a to je pre svega otkup starog seoskog domaćinstva. Nadamo se da ćemo to u nekom narednom periodu, možda čak pre i ove zime, obezbediti ih i preseliti na neku lokaciju koja je dostojna čoveka i stanovanja", istakla je Tamara Vučenović iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Predsednik opštine Niška Banja, Dejan Jovanović istakao je da žive u veoma lošim uslovima.

"Mi kao opština omogućili smo besplatno obrazovanje za odrasle i u saradnji sa društven odgovornim kompanijama planiramo da zaposlimo još 110 osoba iz romske populacije iz readmisije", naveo je Jovanović.

Projekat koji finansira Evropska unija ima za cilj i stvaranje modela socijalne zadruge, što podrazumeva da i sami korisnici - Romi budu uključeni u popravku kuća.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 26. okt 2019, 19:57) - anonymous [neregistrovani]

Nista od ulaska u EU!

Onog trenutka kada smo potpisali Sporazum o readmisiji, bilo je jasno da od naseg ulaska u EU nema nista! Jer, zasto bi nam EU vracala Rome ovamo ukoliko bi imala nameru da nas primi u svoje clanstvo, sto bi pak znacilo slobodno kretanje gradjana gde god zele da zive pa bi samim tim i Romi mogli slobodno da se krecu po zemljama EU! Da li smo svesno upali u ovu zamku i da li niko od nasih rukovodecih umova nije ovo mogao da shvati? 

(subota, 26. okt 2019, 19:10) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Obavezno

ih ukljuciti u popravku ili gradnju novih kuca. Poklon je poklon ali se ceni i poznaje vrednost samo onoga sto je napravljeno svojim rukama i zaliveno svojim znojem.