Sporazum o readmisiji - EU obnavlja kuće romskim porodicama

Readmisanti, povratnici po Sporazumu o readmisiji, tridesetak romskih porodica iz Niške Banje kroz projekat koji finansira Evropska unija moći će da srede svoje uglavnom trošne kuće. Takvi projekti podstiču integraciju Roma, što je važan deo pregovaračkog procesa, rekla je u Nišu koordinatorka za romsku politiku Evropske komisije Marta Garsia Fidalgo. Naglašava da Evropska unija u pretpristupnoj fazi ulaže 30 miliona evra u osnaživanje romske populacije u Srbiji.

U kući Osmanovića osvetljeno je uz pomoć reporterskog reflektora. Gorica i Miroljub sa dvoje najmlađe dece vraćeni su iz Nemačke 2012. Kuća ugrožena klizištem gotovo je pred rušenjem.

"Išli smo sa njih dvoje u azil da bih uzela neki dinar da bih skupila kuću, da bih struju napravila i kuću koliko-toliko da sredim, ali mi nije uspelo", ispričala je Gorica Osmanović iz sela Radikina Bara.

Miroljub Osmani je rekao da su otišli da bi se "izvukli iz bede, jer u Radikinoj Bari nema ni prevoza, ni škole, ni prodavnice, ni ljudi".

Srbija treba da iskoristi period pre ulaska u Evropsku Uniju, za to je potrebna je i politička volja i spremnost društva da pomogne, smatra koordinatorka za romske politike Evropske komisije.

"Važno je da radimo na tome da se ovakve situacije ne ponavljaju, ovim ljudim ćemo pomoći, ali je važno da njihovi potomci dobiju obrazovanje i uslove da sami kreiraju svoju budućnost", istakla je Marta Garsia Fidalgo koordinatorka za romske politike Evropske Unije.

Drugim porodicama građevinski materijal u vrednosti od 3.200 evra će značiti, ali trošna kuća Osmanovića u kojoj živi i porodica najstarijeg sina sa petoro dece, ne može da se popravi.

"Ono što možemo da uradimo uz pomoć EU, našeg donatora, je da obezbedimo za te ljude neku vrstu druge pomoći, a to je pre svega otkup starog seoskog domaćinstva. Nadamo se da ćemo to u nekom narednom periodu, možda čak pre i ove zime, obezbediti ih i preseliti na neku lokaciju koja je dostojna čoveka i stanovanja", istakla je Tamara Vučenović iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Predsednik opštine Niška Banja, Dejan Jovanović istakao je da žive u veoma lošim uslovima.

"Mi kao opština omogućili smo besplatno obrazovanje za odrasle i u saradnji sa društven odgovornim kompanijama planiramo da zaposlimo još 110 osoba iz romske populacije iz readmisije", naveo je Jovanović.

Projekat koji finansira Evropska unija ima za cilj i stvaranje modela socijalne zadruge, što podrazumeva da i sami korisnici - Romi budu uključeni u popravku kuća.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво