Srpkinja koja je u Kanadi naučila da pomiri Istok i Zapad

Srpkinji koja već šezdeset godina živi u Kanadi Milici Mili Pivnički Malruni šef srpske diplomatije uručio je orden Viteza svetosavskog pacifizma. Pored ordena, uručena joj je i knjiga "Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja".

Novobečejska porodica Pivnički 1958. odselila se u Kanadu. Posle tri i po decenije Milica Pivnički Malruni ponovo je u otadžbini.

"Ja sam vaspitana u srpskom pravoslavnom duhu, daleko od zemlje u kojoj sam rođena, ali su mi okolnosti bile naklonjene da sretnem supruga Brajana, koji me je naučio da se mogu voleti dve zemlje, tako da je u meni pomiren i Istok i Zapad", ističe Mila Pivnički Malruni.

Brajan Malruni bio je advokat sa političkim ambicijama. Još kao devetnaestogodišnjak, Kanađanin irskog porekla, sin električara, govorio je da mu je životna želja da postane premijer.

Želja mu se i ostvarila 1984. Velika podrška tih devet godina stizala je od supruge.

"Ja sam malo pre pitao Brajana da li zna za onu srpski izreku da si ti odakle ti je žena, a on je potvrdio, kaže da je 100 posto tačno", kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Brajanu Malruniju uručio je "diplomu za najboljeg srpskog zeta", na kojoj je i fotografija sa vnčanja.

"Ona je imala 19 godina, a ja 35", prisetio se Brajan Malruni.

Kao supruga premijera, majka četvoro dece Mila Pivnički vrlo je doprinela afirmaciji Srba u Kanadi.

U njihovoj kući govori se engleski, ali i srpski. Tih godina uz humanitarni rad, učestvovala je u radu srpske kolonije. Pamti da se u roditeljskoj kući slavio Sveti Nikola.

"Ne verujem da je snaga u bogatstvu ili u tome da vas neko prizna. Mislim da, na kraju dana, sreća naša će biti koju smo doneli", poručila je Mila Pivnički Malruni.

Ministar Dačić naglašava da je neophodno još vrednije i predanije raditi na tome da se privuku Srbi iz dijaspore.

"Da obezbedimo njihovu maksimalnu podršku tako što bismo im na odgovarajući način omogućili da svoje kapacitete, poznanstva, kontakte i resurse angažuju na liniji onog patriotizma i ljubavi prema starom zavičaju, kako je to činila i čini porodica Pivnički", ukazao je Dačić.

Porodica Malruni u Srbiju će biti već sledeće godine. U Spomen kući Pivničkih u Novom Bečeju otvara se Muzej srpske dijaspore.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 22. okt 2019, 02:26) - anonymous [neregistrovani]

Veliko Bravo!

Bravo Ivice, Mila, Brajane....
Mi smo uz sve Vas...
Ja I muz smo imigrirali u Kanadu i “spajamo istok i zapad svakod dana”, a nas sin je Kanadjanin koji se ponosi svojim Srpskim porekom. Živela ljubav između dva naroda, sveta, kontinenta, sve je bolje od rata. Živela nam Mila 100+ godina. Volimo te. Hvala Ivice sto si prepoznao Milin doprinos spajanju naroda.

(utorak, 22. okt 2019, 01:57) - Milos Canada [neregistrovani]

Znam

porodicu. Samo hvala i puno zdravlja i dug zivot u lepoj Srbiji i Kanadi.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Dostojna....

Svaka cast Ministru Dacicu sto je prepoznao i nagradio odlikovanjem jednu izuzetnu zenu,Srpkinju i Kanadjanku,Milicu-Milu Pivnicki Malruni.Jer,Srbi koji zive u Kanadi,dobro znaju da je Mila cijeli zivot bila privrzena Srbima i da je 90-tih godina XX vijeka,posebno teskih za Srbe,nastojala i uspijevala da pomogne srpskoj strani,koliko je mogla,jer znamo da je Kanada uvjek bila pod jakim politickim uticajem SAD. A,pamtim jednu i anegdotu.Kada je Novak Djokovic 2008 godine poceo osvajati turnire,kao i onaj u Montrealu,na TV Kanada se pojavila Mila,njen muz Brajan i cijela kanadska politicka elita kako idu na tenis i Mila govori:"Pa,idemo bodriti Novaka,to je nase dete",a Brajan kaze novinarima kako ih je Mila sve natjerala da idu navijati za mladog Srbina,sunarodnika njegove zene.I treba napomenuti da je cijela Kanada pisala da je Mila bila najzasluznija za izbore Brajana za premijera.I jos nesto,njihova ljubav i porodicni sklad su bili poznati sirom Kanade.
Zato,cestitam g-dji Milici i Brajanu i njima i nihovoj porodici zelim sve najljepse u zivotu.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

Свака част

Честитка Милици и Брајану!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">