Srpkinja koja je u Kanadi naučila da pomiri Istok i Zapad

Srpkinji koja već šezdeset godina živi u Kanadi Milici Mili Pivnički Malruni šef srpske diplomatije uručio je orden Viteza svetosavskog pacifizma. Pored ordena, uručena joj je i knjiga "Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja".

Novobečejska porodica Pivnički 1958. odselila se u Kanadu. Posle tri i po decenije Milica Pivnički Malruni ponovo je u otadžbini.

"Ja sam vaspitana u srpskom pravoslavnom duhu, daleko od zemlje u kojoj sam rođena, ali su mi okolnosti bile naklonjene da sretnem supruga Brajana, koji me je naučio da se mogu voleti dve zemlje, tako da je u meni pomiren i Istok i Zapad", ističe Mila Pivnički Malruni.

Brajan Malruni bio je advokat sa političkim ambicijama. Još kao devetnaestogodišnjak, Kanađanin irskog porekla, sin električara, govorio je da mu je životna želja da postane premijer.

Želja mu se i ostvarila 1984. Velika podrška tih devet godina stizala je od supruge.

"Ja sam malo pre pitao Brajana da li zna za onu srpski izreku da si ti odakle ti je žena, a on je potvrdio, kaže da je 100 posto tačno", kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Brajanu Malruniju uručio je "diplomu za najboljeg srpskog zeta", na kojoj je i fotografija sa vnčanja.

"Ona je imala 19 godina, a ja 35", prisetio se Brajan Malruni.

Kao supruga premijera, majka četvoro dece Mila Pivnički vrlo je doprinela afirmaciji Srba u Kanadi.

U njihovoj kući govori se engleski, ali i srpski. Tih godina uz humanitarni rad, učestvovala je u radu srpske kolonije. Pamti da se u roditeljskoj kući slavio Sveti Nikola.

"Ne verujem da je snaga u bogatstvu ili u tome da vas neko prizna. Mislim da, na kraju dana, sreća naša će biti koju smo doneli", poručila je Mila Pivnički Malruni.

Ministar Dačić naglašava da je neophodno još vrednije i predanije raditi na tome da se privuku Srbi iz dijaspore.

"Da obezbedimo njihovu maksimalnu podršku tako što bismo im na odgovarajući način omogućili da svoje kapacitete, poznanstva, kontakte i resurse angažuju na liniji onog patriotizma i ljubavi prema starom zavičaju, kako je to činila i čini porodica Pivnički", ukazao je Dačić.

Porodica Malruni u Srbiju će biti već sledeće godine. U Spomen kući Pivničkih u Novom Bečeju otvara se Muzej srpske dijaspore.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво