Zašto nema udžbenika za reformisane razrede gimnazije?

Reforma gimnazija počela je prošle godine. Prvi razred đaci su završili sa tek pokojim novim udžbenikom. U drugom, ništa bolja situacija. Plan i program postoje, ali uprkos obećanjima Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da će novi udžbenici biti odobreni do početka školske godine, to se nije desilo.

Kako učiti i savladati gradivo kada udžbenika za drugi razred gimnazije još nema u knjižarama, pitaju se đaci i njihovi roditelji, a profesori se uzdaju u svoju kreativnost, pogotovo iz srpskog jezika i književnosti gde su izmene najveće, zbog lektire u reformisanom programu.

"Činjenica da ne postoji udžbenik, čitanka, gramatika za drugi razred gimnazije je nefer i nepravda prema đacima i roditeljima", smatra Ana Avramović, profesor srpskog jezika i književnosti Treće beogradske gimnazije.

Kaže da se snalaze na različite načine – koriste stare čitanke, literaturu iz biblioteke, traže po internetu, kopiraju stare udžbenike što predstavlja posebnu poteškoću jer to može da podlegne prekršaju o zaštiti autorskih prava 

Novi udžbenik iz fizike nije najavljen, ali se primenjuje nova raspodela časova – čas teorijskog predavanja i jedan čas računskih vežbi.

"Za taj jedan čas trebalo bi da pređem celokupno gradivo drugog razreda koje je veoma zahtevno za učenike i ključno je za studente tehničkih fakulteta", kaže Dragana Pavlović, profesorka fizike Treće beogradske gimnazije. 

Prema njenim rečima, za časove vežbe nemaju nikakvo uputstvo šta treba da se radi, da li će to biti računski zadaci ili eksperimentalne vežbe ili kombinacija. To je, kako kaže, nastavnicima ostavljeno da sami odrede. 

Preporučenog udžbenika nema ni iz biologije.

"Mi nastavnici pripremamo materijale za učenike, bilo kopiranjem postojećih sadržaja ili kopiranjem istih. Takođe upućujemo učenike na sadržaje u udžbenicima koji su se ranije koristili u nastavi u višim razredima jer je gradivo delimično prebačeno iz na primer trećeg razreda društvenog smera gimnazije ili četvrtog razreda prirodnog smera gimnazije", kaže Sanja Damjanović, profesor biologije Treće beogradske gimnazije.

U Nacionalnom prosvetnom savetu najavljuju da će novi udžbenici biti spremni do kraja godine. Ističu da promene u gradivu nisu drastične, samo je pristup drugačiji. Kako kažu, udžbenici nisu obavezno nastavno sredstvo, a profesorima se nudi veća kreativnost. Roditelji đaka, međutim, ne misle tako.

"Došla sam da kupim, pola knjiga nema. Na velikoj sam muci. Neki traže, neki diktiraju", kaže majka jednog učenika. 

Dok ne stignu novi udžbenici za drugi razred gimanzije, nije lako ni profesorima ni đacima. U Nacionalno-prosvetnom savetu izdavači su već predali udžbenike Zavodu za udžbenike, ali i Zavodu za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, gde su formirane i komisije koje treba udžbenike da odobre. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво