Zašto nema udžbenika za reformisane razrede gimnazije?

Reforma gimnazija počela je prošle godine. Prvi razred đaci su završili sa tek pokojim novim udžbenikom. U drugom, ništa bolja situacija. Plan i program postoje, ali uprkos obećanjima Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da će novi udžbenici biti odobreni do početka školske godine, to se nije desilo.

Kako učiti i savladati gradivo kada udžbenika za drugi razred gimnazije još nema u knjižarama, pitaju se đaci i njihovi roditelji, a profesori se uzdaju u svoju kreativnost, pogotovo iz srpskog jezika i književnosti gde su izmene najveće, zbog lektire u reformisanom programu.

"Činjenica da ne postoji udžbenik, čitanka, gramatika za drugi razred gimnazije je nefer i nepravda prema đacima i roditeljima", smatra Ana Avramović, profesor srpskog jezika i književnosti Treće beogradske gimnazije.

Kaže da se snalaze na različite načine – koriste stare čitanke, literaturu iz biblioteke, traže po internetu, kopiraju stare udžbenike što predstavlja posebnu poteškoću jer to može da podlegne prekršaju o zaštiti autorskih prava 

Novi udžbenik iz fizike nije najavljen, ali se primenjuje nova raspodela časova – čas teorijskog predavanja i jedan čas računskih vežbi.

"Za taj jedan čas trebalo bi da pređem celokupno gradivo drugog razreda koje je veoma zahtevno za učenike i ključno je za studente tehničkih fakulteta", kaže Dragana Pavlović, profesorka fizike Treće beogradske gimnazije. 

Prema njenim rečima, za časove vežbe nemaju nikakvo uputstvo šta treba da se radi, da li će to biti računski zadaci ili eksperimentalne vežbe ili kombinacija. To je, kako kaže, nastavnicima ostavljeno da sami odrede. 

Preporučenog udžbenika nema ni iz biologije.

"Mi nastavnici pripremamo materijale za učenike, bilo kopiranjem postojećih sadržaja ili kopiranjem istih. Takođe upućujemo učenike na sadržaje u udžbenicima koji su se ranije koristili u nastavi u višim razredima jer je gradivo delimično prebačeno iz na primer trećeg razreda društvenog smera gimnazije ili četvrtog razreda prirodnog smera gimnazije", kaže Sanja Damjanović, profesor biologije Treće beogradske gimnazije.

U Nacionalnom prosvetnom savetu najavljuju da će novi udžbenici biti spremni do kraja godine. Ističu da promene u gradivu nisu drastične, samo je pristup drugačiji. Kako kažu, udžbenici nisu obavezno nastavno sredstvo, a profesorima se nudi veća kreativnost. Roditelji đaka, međutim, ne misle tako.

"Došla sam da kupim, pola knjiga nema. Na velikoj sam muci. Neki traže, neki diktiraju", kaže majka jednog učenika. 

Dok ne stignu novi udžbenici za drugi razred gimanzije, nije lako ni profesorima ni đacima. U Nacionalno-prosvetnom savetu izdavači su već predali udžbenike Zavodu za udžbenike, ali i Zavodu za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, gde su formirane i komisije koje treba udžbenike da odobre. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 11. sep 2019, 00:12) - anonymous [neregistrovani]

Reformisan program

Ja idem u 2. godinu Gimnazije I prva sam generacija koja ide po reformisanom planu I programu. On uopste nema smisla . Nije primetno puno na mnogim predmetima, medjutim istorija je sumanuto bezveze I nema smisla uciti je po ref. programu. Sve je isprevrtano I ne ide redom . Nema nacina da se povezuje dok se uci. Stvarno van pameti. Koliko sam volela I ucila istoriju u osnovnoj skoli toliko je sad ne volim. Uzimam sveske iz osnovne skole da bih skapirala sta se radi uopste.

(sreda, 11. sep 2019, 00:05) - Profesorka [neregistrovani]

Naopako

Mi uvek krećemo od repa u svim reformama, umesto od glave.

(utorak, 10. sep 2019, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

Prvaci

Isto je sa knjigama koje se dobijaju od ministarstva. Znali su u maju koja deca dobijaju knjige. Nije moguće da ne mogu da deca dobiju knjige 1. septembra. Nego treba da čekaju oktobar a gradivo se gomila. Moje dete je treće po redu i to znači da će celo svoje školovanje kasniti sa dobijenjem knjiga. Ili da ja odustanem i kupujum knjige u buduće.

(utorak, 10. sep 2019, 05:52) - anonymous [neregistrovani]

Слично је у основним школама

У основним школама је слична ситуација. Градиво иде а ученици из појединих предмета немају уџбенике...Негде још ни дневници нису стигли.

(ponedeljak, 09. sep 2019, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

У Републици Српској

У гимназијама још нема одјељењских књига нити се зна када ће доћи.Туга.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">