Švedska najbolja za život sa decom – koliko je daleko Srbija

Ako ste roditelj onda će vam biti zanimljiv podatak da je najbolja zemlja za život porodica s decom Švedska, a najgora Švajcarska. To bar pokazuje jedno istraživanje. Iako Srbija njime nije obuhvaćena, ekipa RTS-a proveravala je koliko je daleko od Švedske, a koliko blizu Švajcarske?

Snimak u kojem Trevor Malard, predsednik parlamenta Novog Zelanda hrani šestonedeljnu bebu jednog od poslanika, dok ovaj debatuje prvi put po povratku sa roditeljskog odsustva, obišla je svet. Poslanik nije imao dilemu kome da ostavi dete kada je krenuo na posao.

Ipak, čini se da najmanje dilema imaju roditelji u Švedskoj, koja je prema Unicefovom istraživanju proglašena najboljim mestom za život s decom.

Na osnovu podataka o pravima roditelja na plaćeno odsustvo i odnosu države prema deci do predškolskog uzrasta među tridesetak evropskih zauzela je prvo mesto. Srbija nije bila uključena, ali kako bi se kotirala da jeste?

"Ono što su dobre strane kada gledamo našu situaciju, u našoj zemlji, to je dužina za koju majka može da ostane na boravku za negu deteta posle porođaja. Sa druge strane, ono što mislim da je problem i što se sve više pokazuje kao problem, u razgovoru sa mamama koje se javljaju našem udruženju, jeste način na koji se sad obračunavaju njihove zarade", kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Porodiljsko bolovanje u Srbiji traje tri meseca, a zatim se na njega nadovezuje bolovanje od devet meseci radi nege deteta. A kada to prođe, pred roditeljima je novi izazov-vrtić. Ovo je izazov i za državu i zato već sada, kažu, rade na tome da unaprede standard dece.

"Naš fokus će biti da i sa poslodavcima u perspektivi razgovaramo o novim obdaništima i predškolskim ustanovama, kako bi zajedno sa jedinice lokalne samouprave, država i poslodavaci obezbedili prostor za decu svojih zaposlenih, jer je negde i najbolji radnik roditelj koji ne zarađuje samo za sebe već i za dete", ističe ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Slovenija bolja od Francuske i Finske

Nesumnjivo da će proširenjem mreže privatnika radnici osetiti dobrobit. Međutim, pojedini postavljaju pitanje-može li se umesto u privatne ulagati u državne resurse?

"Već postoji praksa da država poreskim sredstvima pomaže privatne, umesto da ulaže u državni sektor i time poboljša kvalitet i usluga i kadra i učini doszupnim cene. Vi ne možete ako ste siromašni, nezaposleni ili samohrani, pa čak i oni sa dve plate, ne možete tako lako da odvojite za čuvanje dece u vrtiću", smatra dr Nada Novaković, sociološkinja i saradnica Instituta društvenih nauka.

Možda deluje paradoksalno, ali i Švajcarska ima problem s vrtićima.

Zbog patrijarhalnog ustrojstva po kome se izuzetno cene porodične vrednosti, podrazumeva se da se majke posvete deci, dok očevi čak i nemaju prava na plaćeno odsustvo. To ovu zemlju svrstava na samo začelje zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

"Čak iako povećaju broj vrtića, onda su oni dostupniji ženama sa visokim i višim nivom obrazovanja, a izvan te kategorije, to su još istraživanja pokazala, ostaju samohrane majke, nisko obrazovane, migrantkinje... Žena ne može da radi puno radno vreme, maksimum što ona može da radi je 'part tajm' ili delimično radno vreme", objašnjava dr Novaković.

Kada je reč o okruženju, Slovenija je osma na listi i kotira se bolje npr. od Francuske i Finske, jer majke mogu da odsustvuju 48 nedelja nakon porođaja.

Hrvatska je sa 39 nedelja odsustva na 22. mestu, pre Velike Britanije i Grčke.

Gde je granica mešanja države u roditeljstvo 

U Švedskoj roditelji imaju pravo na odsustvo od 68 nedelja. I mada pohvalno, briga ove skandinavske zemlje o deci je toliko izražena da se mnogi pitaju: gde je granica mešanja države u roditeljstvo.

"Ima mnogo dece o kojima se porodica ne brine i tu je svakako ono mesto gde država mora da se umeša. Takođe tamo gde je roditeljima potrebna pomoć i podrška, npr. kada je rađeno to istraživanje o sreći 80 odsto roditelja je reklo da im je potrebna dodatna podrška za vaspitanje dece i obuka o pozitivnom roditeljstvu", tvrdi direktorka Centra za prava deteta Ines Cerović.

Iako ne jedini, dužina odsustva roditelja radi nege deteta i odnos države prema deci do predškolskog uzrasta svakako su značajni kriterijumi kada se govori o kvalitetu života najmlađih.

Više prema prvom, nego drugom Srbija bi se vrlo dobro kotirala među evropskim zemljama. Međutim, ono po čemu bi ne samo u kilometraži bila deleko od Švedske jeste to što u ovoj skandinavskoj zemlji i otac i majka koriste odsustvo, tako što međusobno rasporede dane.

broj komentara 19 pošalji komentar
(nedelja, 25. avg 2019, 15:28) - anonymous [neregistrovani]

Nije na listi

Naravno da Srbija nije na listi. Ne može se ni porediti.
Da bi se mogao oceniti život sa decom, prvo treba imati primanja da se mogla imati deca.

(nedelja, 25. avg 2019, 14:29) - Ulmer [neregistrovani]

Nemacka

U Nemackoj nista se ne dobija od drzave, dok ne podnese pismeni zahtev.Bez popunjavanja folmurala ne dobija apsolutno nista,tako je i kod roditeljskog novca.To sto pisete da nije potreban nikakav zahtev,nije istina.

(subota, 24. avg 2019, 19:19) - Vidan Stankovic [neregistrovani]

Komentar

Sve što piše u ovom clanku je apsolutna neistina. Ja zivim u Švedskoj i sa sigurnošcu mogu da kazem da je sve gore i gore.

(subota, 24. avg 2019, 17:49) - anonymous [neregistrovani]

Neistina

Jedan šveđanin dnevno izvrši samoubistvo.Policijska država sa "standardom " pravljenim za robota. Oni odumiru kao i mi, samo krajnje nesrećni..

(subota, 24. avg 2019, 17:00) - Djordje [neregistrovani]

Daleko

Koliko je daleko Srbija - u kilometrima, pošto ovde će biti samo gore.

(subota, 24. avg 2019, 16:56) - Boki [neregistrovani]

Sreca

Od silne sreće i savršenstva tih društa nordijske zemlje drže vrh po samoubistvima u Evropi...

(subota, 24. avg 2019, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

@Игор

i vise nego 100% si u pravu a @Minhen je 100% u krivu

(subota, 24. avg 2019, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Уместо цивилизоване и разумне главе балкански камен на калдрми пред касабом

Далеко је колико Земља од Сунца. Већина вас међу коментаторима, земљацима и земарама, а и ван, нисте у стању ни да појмите тај свет у који сте се само физички и новчано преселили, населили. Културно и суштински још увек сте на планини, са промајом и фоснама у глави. То што већина вас сматра правим родитељством, са елементима племенско-шумског одгајања, у цивилизованом свету у који хрлите за еврима сматра се, с пуним правом, угрожавањем детета. Ево само један пример - пошто сте познати као прождирачи цигарета и сматрате да је сасвим нормално да се као отац и мати детета надмећете ко ће више да попуши у близини детета и око њега - ви директно убијате и своје дете и његово/њено елеметарно право на чист ваздух и неометано развијање. Е сад, вама је то нормално - а за такав став се у цивилизованој земљи иде на посматрање и лечење. Ја бих децу одузимао и више - јер то колико ви балканци родитељство и зачињање деце узимате здраво за готово, као нагонску обавезу и морање (енгл. chores), уместо као величанствену могућност - ван сваког је разума. А деца трпе јер немају избор. А кад одрасту и постану свесни да то како сте их одгајали не заслужује неку нарочиту захвалност и да је очито погрешан пут и одлуче да се другачије понашају у животу, ви их замрзите. Ваша деца нису ви нити су ваш продужетак нити су ваша друга шанса. Већина вас мисли да сте добри родитељи само зато што међу ногама имате потребан хардвер и да је то довољно. Можда за средњи век. А у глави промаја и жица која држи уши. Дете ће ти рећи колико си добар родитељ - ако се нисте још за његовог/њеног детињства осигурали разним психолошким клопкама и манипулацијама и онеспособили га/је да до тог сазнања дође и саопшти га.

(subota, 24. avg 2019, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

Предности и проблеми

Емисија јасно говори, као што је то случај са свим развијеним медијима; говори се о предностима али постоје и проблеми и негативне тенденције. Суочавање са проблемима и негативним тенденцијама и омогућава развијеним земљама да буду у предности и на неки начин диктирају тржиштем, нормама и стандардима.

(subota, 24. avg 2019, 15:00) - Nemanja [neregistrovani]

Minhen

Ja sam iskoristio trecu godinu. Jednostavno funcionise. Firma mora da ti odobri, ne treba saglasnost od firme. Plata jeste manja za nekih 30 % ali i ne radis. Pozdrav