Ko će smeti da lobira u Srbiji

U sredu počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem.

Zakon bi trebalo da rasvetli ko može da utiče na donosioce odluka od opštine do države, ko ga angažuje, i sa kojim ciljem. Lobisti će biti pojedinci ili firme koji se registruju za to i prođu obuku u Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače. Mora da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i to da uporedimo", kaže Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupucije.

Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" kaže da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nikada nije imala i koji sada počinje da se primenjuje.

"Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim, iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti", kaže Nenadić.

Lobiranje počinje pismenim zahtevom lobiste lobiranom licu – koji o tome sastavlja izveštaj.

"Prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga, i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu", kaže Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije. 

Transparentnost i provera 

Sikimić kaže da mora da se očuva javni interes, mora da bude transparentno i da bude podložno proveri.

"I lobirano lice, funkcioner koji učestvuje u donošenju opštih akata sve vreme mora da ima javni interes i da nikada ne prekrši to načelo", kaže Sikimić.

Zaposlenom licu u vlasti, kao i onima za čiji izbor vlast daje saglasnost, zabranjeno je da se bave lobiranjem. Isto tako i bivšim funkcionerima naredne dve godine. 

"U Briselu postoji jedan važan transparensi registar koji se postepeno ojačava i tamo važi pravilo: nema registracije – nema razgovora", kaže Vuković.

Italijansko lobiranje dovelo je do toga da Evropska investiciona banka uspori davanje sredstava za slovenački projekat Divača–Kopar. Primer lobiranje je i uvođenje kvota za uvoz čelika u EU, kada se i Srbija našla na spisku zemalja kojima je ograničena trgovina – jer proizvodi kineski čelik.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 15. avg 2019, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Zakon

Ovim zakonom ce se uvoznicki i farmaceutski lobi, placenici stranih korporacija i slicni, barem delom pomeriti u legalne tokove i moci ce bolje da se prate, a svo mesetarenje se polako pomera u sivu zonu. Ovo moze samo dobro da bude, nikako lose!

(četvrtak, 15. avg 2019, 21:24) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Puno je nasa Srbija izgubila jer nije prepoznala vaznost lobiranja na vreme i u ovu trku se ukljucujemo sa zakasnjenjem, dobro je sto se to polako menja. Bravo

(četvrtak, 15. avg 2019, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

Svasta

Zalaganje za neki legitiman interes je vama zivot na tudjim ledjima? Objasnite tu logiku?

(četvrtak, 15. avg 2019, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Samo napred

Lobiranje je alat koji je prepoznat i afirmisan na zapadu a tom zapadu i Srbija teži. Bez tog alata bili bi kao slepi u bioskopu. Bravo za zakon!

(utorak, 13. avg 2019, 07:24) - anonymous [neregistrovani]

Ста је то "лобирање"?

Кратко речено то је богат живот на туђа леђа. А зашто???

(utorak, 13. avg 2019, 06:00) - anonymous [neregistrovani]

Nekad se to zvalo korupcija.

Sada se legalizuje. To su nam EU vrednosti donešene sa divljeg zapada. Kako bi njuhova demokratija doprela do nas. Sa ovim je definitivno mrtva.

(utorak, 13. avg 2019, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

Zakon o lobiranju

Apsolutno tačno - to je čista legalizacija korupcije. Vlast je toliko ogrezla da joj je uvredljiva pomisao da i dalje mora da nalazi načine da se sakrije i pokrije. Oni žele da podmićivanje (ali samo vlasti!) bude potpuno otvoreno i dozvoljeno. Korupcija je najveća bolest i moramo da sprečimo njenu legalizaciju!

(ponedeljak, 12. avg 2019, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Mirko

Zašto to ne nazovu pravim imenom: Zakon o podmićivanju i zaštiti korporativnih interesa? Jer čovjek radnik neće imati novca da potplati ministre da zaštite neka njegova prava, ali zato velike korporacije hoće!