Dan pobede i Dan Evrope

Danas se obeležavaju dva praznika. Dan pobede u Drugom svetskom ratu nad fašizmom i Dan Evrope kada je 1950. usvojena deklaracija za formiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Deveti maj slavi se kao dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Tada je Nemačka potpisala kapitulaciju, ali rat je završen nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom Japana.

U Drugom svetskom ratu najviše je stradalo vojnika i civila iz bivšeg Sovjetskog Saveza, 27 miliona. Zatim slede Poljska, Nemačka i Jugoslavija.

Crvena armija imala je odlučujući ulogu u oslobađanju Evrope od fašizma 1945. godine. Zato se na taj dan, najveća vojna parada održava u Moskvi.

Od 1985. godine Deveti maj obeležava se i kao "Dan Evrope". Na taj dan 1950. usvojena je Deklaracija u kojoj je francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, pozvao na formiranje Evropske zajednice za ugalj i čelik, što je realizovano naredne godine.

Time je proizvodnja uglja i čelika, kao osnovnih sirovina za izradu oružja, stavljena pod kontrolu organizacije, kako bi se onemogućio novi sukob.

Saradnja šest država – Francuske, Zapadne Nemačke, Italije, Holandije, Belgije i Luksemburga unapređena je uvođenjem carinske unije i formiranjem Evropske ekonomske zajednice u Rimu 1957. godine.

Ugovorom iz Mastrihta 1993. godine Zajednica je dobila novo ime – Evropska unija. Postala je i monetarna unija, a jedinstvena valuta evro uvedena je 2002. godine. Tada je pokrenuta zajednička spoljna i bezbednosna politika (tako da sada Unija ima svoje civilne i vojne misije radi očuvanja mira u sveta i plan za stvaranje sopstvene vojske).

Ugovorom iz Lisabona 2009. godine Unija je stekla međunarodno-pravni subjektivitet. Unija se širila, ali i doživela da jedna država članica, Velika Britanija pokrene postupak napuštanja organizacije.

Na širem planu, Evropska unija uvela je ekonomske sankcije Rusiji zbog secesije Krima, ima delikatne odnose sa atlantskim saveznikom Sjedinjenim Državama zbog carina i odnosa prema NATO-u, u procesu je oblikovanja jedinstvene politike prema Kini i njenom prodoru na zapad kroz program "Pojas i put".

To su zemlje antifašističke koalicije pobednice u Drugom svetskom ratu, osnivači Ujedinjenih nacija i stalne članice Saveta bezbednosti, koji je zadužen za održavanje mira u svetu. Zato su Dan pobede i Dan Evrope prilika za obnovu međusobnih odnosa i poštovanja međunarodnog prava uspostavljenog posle Drugog svetskog rata.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво