Bez carinske deklaracije ne može da se prođe tehnički pregled

Nova pravila tehničkog pregleda vozila postavljaju pred vozače i nove zahteve koji podrazumevaju i dodatne isprave, potvrde i deklaracije.

Radnici na tehničkim pregledima imaju pune ruke posla jer im je, pored stručnog znanja iz tehnike, potrebno i pravno obrazovanje za tumačenje pojedinih odredbi.

Najviše ovih dana ima problema sa automobilima registrovanim 2014. godine, a uvezenim 2013, za koje se mora utvrditi da li su prošli pregled Auto-moto saveza Srbije prilikom uvoza.

Ako vozač nema carinsku deklaraciju koju je priložio prilikom registracije, neće moći da prođe tehnički pregled. Moraće ponovo da uzme ceo dosije iz MUP-a kako bi registrovao vozilo.

"Osnovni problem je što se carinska deklaracija čeka, nekada sedam dana, nekada 15, sve zavisi od toga koliko im treba da iz arhive izvuku tu registraciju i kada je prvi put urađena – imate motoriste koji su 2004. uvezli vozilo, a registrovali ga 2015", objašnjava Marko Manojlović iz Tehničkog pregleda "10 plus". 

Domaća vozila, na primer "jugo", imaju problema sa pojasevima na zadnjem sedištu.

"Svi automobili koji su prvi put registrovani posle 1985. moraju imati izvedene priključke za zadnje pojaseve. Poslali smo pitanje Agenciji šta to tačno znači. Trebalo bi da se organizuje savetovanje i za nas kontrolore, da li to znači da se samo izvede da ima gde pojas da se udene, a da ne mora da se ima pojas", kaže Manojlović.

Ako je kojim slučajem neko sa stuba skinuo nalepnicu proizvođača o ukupnoj masi vozila i nosivosti, vozač neće moći da registruje vozilo.

Moraće u tom slučaju da se obrati proizvođaču koji će kroz nekoliko nedelja dostaviti originalnu nalepnicu čija cena je od 30 do 150 evra.

broj komentara 18 pošalji komentar
(utorak, 08. okt 2019, 16:01) - marko 1619 [neregistrovani]

JCI

Da li neko zna gde se vadi taj JCI obrazac tj carinska deklaracija?

(utorak, 02. jul 2019, 22:47) - anonymous [neregistrovani]

deklaracija

Uredno platio taksu za carinsku deklaraciju i vec mesec dana cekam nema odgovora a auto uvezen 2015 i redovno registrovan kazu vise nemoze banda

(četvrtak, 06. jun 2019, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

Pozdrav

Jesi li saznao kako doci do deklaracije?

(subota, 01. jun 2019, 08:58) - Besan [neregistrovani]

Jako besan

Juce odem na tehnicki kazu nema mi auta u agenciji valjda, kazu moras dostaviti carinsku deklaraciju. Auto je uvezen 2015 i uredno registrovan godinama. Sta je sad? Mesec dana ranije sam dosao da registrujem posto mi je isplaniran godisnji, porodicno putovanje, more, uzivanje. Sta sad da radim, kupim drugi auto, ostanem sa troje male dece kuci, poklonim uplaceno letovanje, sta tacno? Ova drzava nas zlostavlja!

(subota, 25. maj 2019, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

JCI

Mene zanima gde se podnosi zahtev za ponovno izdavanje te carinske deklaracije?Luka Beograd, MUP...?

(sreda, 22. maj 2019, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Kopija carinske posle 5 godina

Cekam vec mesec dana kopiju carinske dekleracije, pored toga sto sam morao da platim 1000 din. taksu, svo ovo vreme ne mogu da registrujem automobil. Pitam se koji je kreten to izmislio da brani nekom registraciju zbog papira koji je predat pre par godina? Pa nije moja obaveza da ima ja to i gradjani dostavljaju, ako Agenciji za bezbednost to treba sto ne ne traze sami od MUP-a? Pritom, ta vozila su uvezena pre nego sto je bila potrebna potvrda AMSS, sta im tu nije jasno...Bezobrazluk na delu!

(sreda, 22. maj 2019, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

ne daju tehnicki bez carisnke

evo i meni auto uvezen 2013e godien i juce traze na tehnickom da im dostavimo papir da je auto uvezen tada kakva glupost a 5 ili sest puta je bez ikakvih problema produzeno osiguranje neverovatno nemam reci da se miliciji nosi potvrda koja se dobija u miliciji

(petak, 17. maj 2019, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

Lopovi

Eto mene vratili sa tehničkog. 5 godina auto registrujem bez problema, od jednom je neophodan famozni dokument. Naravno, košta 1000 dinara i čeka se, iako meni registracija ističe sutra. Pa ako je registrovan prvi put, 2014., šta će vam sad petog puta 2019.te? A da, da se ljudima crpi novac...

(četvrtak, 16. maj 2019, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

Pušite ga

Što niste rekli da vam treba za budzet, platili bi ljudi ,samo da nečekaju mesec dana

(petak, 03. maj 2019, 19:49) - Ljubisa [neregistrovani]

ludilo

Najbolje da se udruzimo i tuzimo drzavu