OŠ "Lela Popović" – spoj tradicije i modernosti

Osnovna škola "Lela Popović" u Miljkovcu kod Niša jedna je od dve najstarije škole u tom kraju. Počela je da radi 1834. godine i pod zaštitom je države.

Prvo što zapadne za oko kada se uđe u školu su podne pločice, slikane rukom, ovde ugrađene još davne 1911. godine. A onda dalje, na svakom koraku neko obeležje prošlih vremena.

"Skoro da ništa od tada nije menjano i kada se pogleda na prvi pogled izgleda kao neki muzej", kaže Nataša Jovanović, učenica osmog razreda.

Anastasija Miljković, učenica osmog razreda, naglašava da su u tu školu išli i njen deda i tata.

"Sada idemo moj brat i ja i jako sam ponosna na to zato što je ovde sve staro i jako vredno", dodaje Miljkovićeva.

Nasuprot tome, savremeno opremljen kabinet za informatiku sa elektronskim dnevnikom i pametnim tablama. Osnovno obrazovanje ovde stiče osamdesetak đaka u redovnom obrazovanju, ali i više od dve stotine polaznika škole za odrasle na čiji su rad posebno ponosni.

"Mi smo 2014. godine otvorili izdvojeno odeljenje u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu i izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo mi prva škola u Srbiji koja je počela da realizuje program osnovnog obrazovanja u instituciji ovog tipa", ističe Vesna Radosavljević, nastavnica srpskog jezika.

Sledeće što su u školi planirali je formiranje učeničke zadruge koja bi omogućila nove aktivnosti.

"To bismo mogli da nazovemo obrazovnim turizmom, tu bi mogla da se odvija i projektna nastava i ambijentalna i integrativna nastava i svi oblici nastave koji možda nisu ostvarivi u gradu", objašnjava Dragana Đorđević, direktorka OŠ "Lela Popović".

Uz to škola "Lela Popović" u Miljkovcu jedna je od svega dve niske škole koja ima međunarodni status Eko škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара