Srpski patent, spas za koke

Parazit crvena grinja uzgajivačima koka nanosi velike troškove koji se na nivou Evropske unije procenjuju na više od 200 miliona evra godišnje. Ovaj problem s kojim se suočava više od 80 odsto farmi na svetu, mogla bi da reši jedna porodična firma u Srbiji.

Počeli su pre skoro 20 godina sa idejom i rešenjem, danas imaju svoj patent. Aleksandar je nastavio porodični posao i zajedno sa timom napravio preparat koji je, kako bi rekli živinari, spas za koke.

"Preparat fizički deluje čim grinje dođe u kontakt sa njim budu eliminisane tako što zatvara njihove pore koje se nalaze sa donje strane, disajne puteve i guši ih. Registrovan je kao sredstvo opšte namene i zahvaljujući tome nemamo poteškoća prilikom izvoza, znači nije u klišeu skupih registracija u pojedinačnim zemljama nego se može naći na tržištima celog sveta", kaže Aleksandar Nikolić iz firme "Pulkap".

Samo u prvoj godini prodaje uspeli su da pokriju preko 50 posto tržišta Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i 30 procenata Hrvatskog tržišta. Oni koji koriste ovaj preparat ne moraju da se protiv crvenih kokošijih grinja bore insekticidima.

"Za razliku od insekticida na koje crveno kokošije grinje može da razvije otpornost i ostaju nepoželjni ostaci u jajima i mesu naš preparat deluje potpuno mehanički i na taj način je potpuno bezbedan za čoveka preparat se primenjuje u potpuno praznim objektima u pripremi samih objekata na kaveznoj opremi zidovima, plafonima i podovima", kaže Dušan Janić iz "Pulkap"-a.

Na taj način obezbeđuju idealan prostor za koke. Prošle godine su ovim projektom ušli u finale za najbolju tehnološku inovaciju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи