Stroži uslovi za odlazak u penziju od 1. januara

Od 1. januara, žene će raditi pola godine duže, za oba pola pomera se i donja starosna granica za prevremeno penzionisanje. Iz Penzijskog fonda najavljuju da će zbog prijema zahteva raditi sledeće subote, a u ponedeljak, 31. decembra, do 18 časova.

Na šalterima za sada je bez gužvi, uglavnom ima žena koje koriste priliku da sa 62 godine odu u penziju. Među njima je i Zlata Popović, koja kaže da je ovoga puta dobro prošla, ali da sa pomeranjima u zakonu, dosad nije bilo tako.

"Kamo sreće da sam otišla pre godinu ili dve kad sam u istoj godini u roku od tri dana ispunjavala 35 godina staža i 60 života. Međutim, zakon se promenio i morala sam da ostanem da radim još", kaže Zlata Popović.

Od 1. janura, pojedini uslovi za penzionisanje pooštravaju se za šest do osam meseci.

Žene će u penziju sa 62 i po godine. Ako žele u prevremenu, uz kaznene poene, neće moći pre 57. rođendana i 38 i po godina staža. Jedina izmena koja se tiče muškaraca je povećanje starosti za prevremenu penziju na 57 godina i osam meseci života. 

Za one koji mogu u penziju pre novih pravila, važno je da radni odnos prekinu dan pre predaje zahteva.

"Da bi se ostvarilo pravo po uslovima iz 2018, neophodno je da osiguranje, odnosno radno angažovanje, prestane najkasnije sa 30. decembrom, kako bi oni mogli da podnesu zahtev 31. kako bi obezbedili pravo na starosnu penziju", kaže Vladimir Stanković iz Fonda PIO.

Visina penzija

Za buduće i sadašnje penzionere, čija su primanja do 34.000 dinara, važi Uredba Vlade o isplati pet odsto dodatka na penziju. Prvobitno, nadležni su to najavljivali kao povišicu koja će ući u osnovicu penzije.

"Da smo povećali penzije trajno, urušili bi sistem jer bi dali samo određenom broju penzionera, to je protivustavno, mi ne želimo da kršimo zakon i Ustav, i način da pomognemo najugroženijima je do to bude privremenog karaktera", kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Uredbom je obezbeđeno da se penzije i tokom sledeće godine isplaćuju na nivou oktobarske.

"Za sada je tako, ukoliko u međuvremenu ne bude nekog povećanja, tako da svi oni koji iskaču iz ovog limita, neće biti obuhvaćeni ovim", kaže Đorđević.

Za penzije do 26.000 dinara, dodatak je pet odsto. Za one do 34.000, pet odsto uvećanja je rezultat ukidanja umanjenja penzija i dodatka.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 25. dec 2018, 01:09) - anonymous [neregistrovani]

Penzije za invalide

Šta da radimo kad imamo,, epilepsiju i još drugih bolesti. Niko nas neće. Na bilo kom poslu da se prijavimo nemože, upenziju možda ako si u krevetu.

(ponedeljak, 24. dec 2018, 17:35) - Milisav [neregistrovani]

Penzije

Licno misljenje .....svi mi koji idemo u penziju treba odrediti dali prema radnom mestu , strucnosti visini primanja osnovu penzije a povecanje od onog primaoca sa minimalnom do onog korisnika sa maksimalnom penziom svako povecanje linearno svima isto a ne neko dobije neciju celu penziju samo povecanjem a neko mrvice drugo je bilo dok je taj neko na neki sebi svojstven nacin ostvarivao ta prava ili po drgim osnovama --- bar u penziji da imamo svi iste povisice jer nijedni vise nismo radno aktivni

(ponedeljak, 24. dec 2018, 13:00) - Za Milana [neregistrovani]

Penzija

Nikakve noge itd,penziju sam dobio na bolest ciroza jetre itd,svi nasi ganjaju penziju na bolest u Danskoj odu kod doktora foliraju PTS kao navodno bili u ratu i tako dobiju penziju invalidsku jer je invalidska veca od socijalne pomoci u Danskoj i mnogi mladi Koji imaju po 30 godina odu kod doktora svasta slazu i tako dobiju veliku penziju.
Toliko o tome.
Lep pozdrav iz hladne Danske.

(ponedeljak, 24. dec 2018, 10:31) - milan [neregistrovani]

Starost za penzije

Kome se ne sviđa starost prilikom odlaska u penziju,
neka ide u Sloveniju, gde moraš biti star 65 godina,
ili u Hrvatsku, gde moraš biti star 67 godina, gde je
prosek života 66 godina. Dakle, u proseku umregte
godinu dana pre u Hrvatskoj, nego što dočekate
penziju. U Sloveniji mislim da je prosek umrljivosti
oko 76 godina.

Što se tiče Danske, budite malo ozbiljniji. Mpžda si
usistinu otišao tamu u penziju sa 43 godine i dobio
1.700 EUR penzije na mesec, ali si verovatno ostao
bez obe noge ili obe ruke i otišao si u invalidsku.

(ponedeljak, 24. dec 2018, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

Prema zapadu

Mi se ocigledno ravnamo prema zapadu samo tamo gde drzavi odgovara. Produzili ste godine za penziju, ok tako je na zapadu. Zasto neko ne kaze kako se na zapadu prima penzija, pa da se i to recimo promeni kod nas. Kod nas, ako umre supruznik, sleduje vas ili vasa ili 70% supruznikove penzije. U Francuskoj, kada vam umre supruznik, ostaje vam vasa penzija i dobijate dobar deo supruznikove penzije. To znam jer moj blizak rodjak dobija svoju penziju i 70% zenine penzije, radio u Francuskoj citav zivot. O godisnjem odmoru da ne govorimo, kod nas je samo 20 dana uz mogucnost (ali ne i obavezu) da vam poslodavac da vise od toga. Pogledajte koliko odmora imaju u drzavama Evrope, pa cete videti razliku. I sve je uredjeno zakonom, za sta vas tacno koliko sleduje, pa se radi po zakonu, a ne po necijoj dobroj volji. Treba uvoditi Evropske zakone, ali sve, i one koji su pozitivni za drzavu i one koji su pozitivni za radnika. Ovde radnik nista ne dobija.

(ponedeljak, 24. dec 2018, 08:57) - anonymous [neregistrovani]

Zapad

Ne znam na kom si ti zapadu, na mom zapadu se ide u 63 i najmanje 38g. staža ili u 65 i najmanje 35 god.

(ponedeljak, 24. dec 2018, 08:25) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

strožiji ili stroži

Piše se stroži.

Komparativ prideva strog glasi stroži a ne strožiji.
Superlativ je najstroži.

(ponedeljak, 24. dec 2018, 02:23) - Ja [neregistrovani]

Ja

Ja ću sigurno sa 60 u penziju.Sama sam je uplaćivala.

(ponedeljak, 24. dec 2018, 00:34) - anonymous [neregistrovani]

danska

Nikako niste mogli da odete u penziju u 43 god na osnovu radnog staza , cak i ako ste radili na beneficiranom radnom mestu. Nasi ljudi ponekad dobijaju penziju na osnovu bolesti na zapadu ali to je nesto drugo

Zitelj Kopenhagena

(ponedeljak, 24. dec 2018, 00:08) - Дејан [neregistrovani]

Пензија на западу

Ово је нетачна изјава. У Канади жене могу већ са 60г. да иду у пензију, а за пуну пензију треба 65г.