Ko je odgovoran za pogibiju radnika na gradilištu?

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula kaže za RTS da će Ministarstvo rada – Inspektorat za rad pokrenuti krivične prijave protiv svih odgovornih lica - izvođača radova i poslodavca koji su radili na gradilištu u ulici Kneza Miloša, gde je smrtno stradao radnik.

"U ovom trenutku imamo osnove za pokretanje prijave, i mi ćemo kao Ministarstvo odnosno kao Inspektorat za rad to i uraditi. Podnećemo prijave protiv svih odgovornih lica – izvođača radova i poslodavca koji, osim toga što je držao radnika neprijavljenog, nije primenio apsolutno ni jednu jedinu meru iz oblasti bezbednosti i zdravlje na radu", rekla je Marina Furtula gostujući u Dnevniku RTS-a.

Navodi da poslodavac kod koga je smrtno stradali radnik radio nije imao nijedan dokument iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu.

"Ono što je utvrđeno je – da poslodavac, kod koga je smrtno stradali radnik radio, nije imao nijedan dokument iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu. Takođe, nije imao Akt o proceni rizika koji je osnovni dokument u ovaj oblasti na osnovu koga se sprovode sve mere bezbednosti zdravlja na radu. Nije imao određeno lice za bezbednost zdravlja na radu", navela je Furtula.

Dodaje da radnik nije bio osposobljen za bezbedan i zdrav rad.

"Taj zaposleni – smrtno stradali radnik nije bio osposobljen za bezbedan i zdrav rad, i nije bio stručno osposobljen za bavljenje posla u građevinarstvu. To su svi nedostaci koji su utvrđeni iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu", ističe direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Navodi da će se na sajtu Ministarstva nalaziti spiskovi firmi koje nisu poštovale Zakon – koje posluju na crno.

"U Srbiji dolazi sve više investitora, i verujte, nijedan strani investitor neće angažovati firmu koja je na takozvanoj crnoj listi koja je javno objavljena i gde stoji da ne zapošljava – ne sklapa Ugovor o radu sa svojim zaposlenima. To nije za pohvalu nijednoj firmi", navodi Furtula.

Ističe da svaki poslodavac mora da primenjuje sve propise, kao i Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu.

"Svi – i poslodavci i zaposleni moraju da primenjiju sve propise Republike Srbije i niko nije zaštićen", ističe direktorka.  

Navodi da inspektori vrše redovne i vanredne kontrole.

"Inspektori su ove godine imali 13.000 nadzora više nego u istom periodu prošle godine", navodi Furtula". 

Osvrćući se na slučajeve korumpiranosti inspektora, ističe da je svako odgovoran za svoje postupke.

"Ministar za rad je još prošle godine formirao grupu unutrašnje kontrole inspekcije čiji je zadatak da razmatra pritužbe na rad inspektora i da prikuplja dokaze, kako bi se utvrdila odgovornost tih inspektora. I niko u Srbiji nije nedodirljiv makar to bio – direktor, inspektor rada ili državni službenik. Svi će odgovarati u skladu sa svojim odlukama", zaključila je direktorka. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи