Do odžaka samo sa licencom

Građani uveliko pripremaju ogrev za predstojeću grejnu sezonu. Treba očistiti i dimnjake, pa kraj avgusta i septembar i dimničarima donosi pojačan obim posla. Ali to ubuduće neće moći da radi svako, jer za bavljenje tom delatnošću i odžačari moraju imati licence.

Dimničari diplomu ne mogu steći u školi jer je taj profil zanimanja u našem školstvu ukinut pre gotovo četvrt veka, tako da će licencu morati da obezbede kroz dodatne obuke ili prekvalifikacije.

"Već tridesetak godina radim u ovom preduzeću. Čuli smo sada da treba i licence da se urade. Pa šta da radimo... Ako treba da se završe licence, uradićemo i to", kaže Vladimir Ambruš, dimničar iz Beograda.

Nikola Nikolajević po zanimanju je bravar, a već četiri godine radi kao mladi dimničar.

"Imali smo neke obuke, ako su potrebne ove licence, radićemo i to", dodaje Nikola.

Po novoj Uredbi o načinu i uslovima za obavljanje komunalne delatnosti, i dimničarska preduzeća moraju primeniti nove standarde.

Ukoliko, recimo, održavaju 3.000 dimnjaka, moraju zaposliti jednog inženjera mašinstva ili građevine i najmanje dva radnika sa srednjom školom i jednom godinom iskustva u tom poslu.

U Evropskoj uniji dimničari imaju više zaduženja, za šta se školuju četiri godine.

"Samo jedan segment je čišenje dimnjaka, po kome su najpoznatiji široj javnosti. Zapravo, u poslednjih deset godina to je i energetska efikasnost, merenje emisije izduvnih gasova, zatim određena ispitivanja samih dimnjačkih kanala akreditovanim metodama i tako dalje", objašnjava Milan Mihajlović iz Udruženja dimničara Srbije.

U našim dimničarskim preduzećima kažu da obuke za dimničare traju od tri do šest meseci, a najveći problem je podmlađivanje tog kadra.

"Poslednjih godinu i po dana mi imamo stalno otvoren konkurs, težak je to posao i malo se ljudi zadržava i, kada se pojave, tu budu neko vreme, pa napuštaju. Ipak je to težak posao, treba valorizovati i kroz platu i kroz neke druge stvari, imaju beneficije", navodi Dragiša Anđelković, pomoćnik direktora u Komunalnom preduzeću "Dimničar" Beograd.

U Srbiji je aktivno oko 300 dimničara. S obzirom na to da imamo oko milion dimnjaka, broj dimničara koji ih održavaju morao bi se upetostručiti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. avg 2018, 21:34) - Canadian [neregistrovani]

Dimnjacar

Eh kada bih se moglo biti dimnjacar iz fotelje bilo bi tu mnogo kandidata!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">