Ministar odbrane Kine: Srbija ima veličanstvenu vojsku

Vojska Srbije je veličanstvena vojska, a srpski narod veličanstven narod, rekao je kineski ministar odbrane Vej Fenghe tokom sastanka sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom, koji se nalazi u višednevnoj poseti Kini.

Poželevši srpskoj delegaciji srdačnu dobrodošlicu, ministar nacionalne odbrane NR Kine, Vej Fenghe, rekao je da gaji veliko poštovanje prema srpskoj vojsci i izrazio divljenje načinu na koji se Vojska Srbije suprotstavila agresiji NATO-a. 

Istakao je da je "Vojska Srbije veličanstvena vojska, a srpski narod veličanstven narod".

Ministar Vej Fenghe, saopštilo je Ministarstvo odbrane, poručio je da je siguran da će poseta ministra Vulina doprineti učvršćenju prijateljstva dve zemlje i odnosa dve armije, ali i saradnje u oblasti namenske industrije.

Izrazio je veliko lično poštovanje prema predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu VS Aleksandru Vučiću i njegovoj principijelnoj i doslednoj politici kada je u pitanju odnos prema NR Kini, međunarodnom pravu, inicijativi "Jedan pojas, jedan put", kada su u pitanju sve one inicijative koje Kina sprovodi i gde se oslanja i na pomoć Srbije.

Prenoseći utiske sa sastanka, ministar Vulin je rekao da Srbija za Kinu nije partner koga meri na osnovu broja stanovnika ili njegovu važnost, ocenjuje na osnovu geografske udaljenosti. 

"Kina o Srbiji misli kao o strateškom partneru, kao zemlji koja zaslužuje poštovanje, koja zaslužuje svaku pomoć", rekao je Vulin.

Saradnja dve vojske na najvišem nivou 

Srpski i kineski ministar su se složili da je saradnja dve vojske na najvišem nivou do sada. 

"Nikada do sada nismo imali tako plodnu i vrednu saradnju, a sada ćemo je nastaviti i unaprediti. Dobićemo priliku da naučimo i podelimo znanja sa kineskom armijom kada je u pitanju sajber ratovanje. Pretnja koja dolazi iz sajber prostora svakako je nešto o čemu mi ne znamo dovoljno, a Kina je jedna od tehnološki najsnažnijih država na svetu i njihova podrška će nam zaista puno značiti da se pripremimo za potpuno nove pretnje o kojima znamo malo ili nimalo", rekao je Vulin.

Najavio je da će više kineskih oficira dolaziti da se školuje kod nas kao što će i Srbija slati svoje kadrove da se školuju na najprestižnijim univerzitetima u Kini, i što će razmenjivati instruktore za obuku specijalnih jedinica i upoznati jedni druge sa sistemom i načinom rada elitnih jedinica dveju vojski.

Vulin je rekao da je sastanak potvrdio da su nam sva vrata u Kini otvorena i da je politika kao i lični odnos našeg i kineskog predsednika dovela do toga da NR Kina Srbiju doživljava kao iskrenog prijatelja kome je spremna da pomogne u svakoj oblasti.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво