Obnovljene kulturne znamenitosti privlače turiste

Očuvanje kulturne baštine i ulaganje u kulturne i istorijske znamenitosti, tesno su povezani sa turizmom u Srbiji. Anketa Turističke ogranizacije Srbije pokazuje da baš kulturna baština u našu zemlju privlači 65 odsto turista. Za restauracije tvrđava i muzeja teško bismo izdvojili milione evra da nije pretpristupnih fondova Evropske unije, a u pisanju projekata sve smo veštiji.

Još je pod skelama Momčilov grad, jedna od najlepših srpskih tvrđava. Kroz prekograničnu saradnju, iz pretpristupnih fondova Evropske unije, u njenu rekonstrukciju slilo se više od 400.000 evra, što je značajno za ceo Pirotski kraj.

"To je jedan od simbola našeg grada. Dugo godina je bila tvrđava zapostavljena, vratili smo joj stari sjaj", ističe Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Evropska unija u Srbiji podržava oblast kulture ne samo kroz prekograničnu saradnju, već i programom podrške kulturi i civilnom društvu, kao i Programom "Evropa za građane i građanke" i tako finansira obnovu mnogobrojnih spomenika kulture.

"Lepenski vir, Viminacijum, Feliks Romulijana, sve posećenije su naše tvrđave. Tu bih na prvom mestu izdvojila Golubačku tvrđavu, ali privodi se kraju i restauracija i Ramske tvrđave, Tvrđave Bač. Svi lokaliteti tog tipa izazovu neverovatno pozitivnu reakciju svih posetilaca", naglašava Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Organizacijama koje bi u sferi kulture da apliciraju za evropski novac, pomaže Desk Kreativna Evropa Srbija, pri resornom ministarstvu.

"Srbija je od 2014. godine već povukla preko pet miliona evra, u to ne ulazi 2018. godina jer očekujemo, imali smo veliki konkurs za kulturnu baštinu i čekamo rezultate, bukvalno za koji dan", ističe Dimitrije Tadić iz Deska Kreativna Evropa Srbija.

Više poselitalaca na lokalitetima 

Ulaganje u kulturnu baštinu, od značaja je za ukupan lokalni razvoj.

"Svi ovi lokaliteti u koje je uloženo u prethodnom periodu su duplirali ili triplirali broj posetilaca koji su došli, obišli, koji su kupili ulaznice da se upoznaju sa tim sadržajem i samim tim su imali i dodatnu potrošnju u tim mestima", objašnjava Labović.

Tako je i u Subotici koja je nedavno upotpunila ponudu obnovljenom sinagogom. Ona je bila među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

"To ispunjava sa jednim ogromnim, ogromnim zadovoljstvom čitavu jevrejsku zajednicu, To je jedan izuzetan događaj zato što sedamdeset godina nešto ovako nije bilo", ukazao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Poslanik SNS-a iz Subotice Milimir Vujadinović smatra da je sinagoga verovatno simbolički jedan adekvatan primer kojim se pokazuje kako teče saradnja sa centralnim organima u Briselu, pojedinim članicama EU i sa centralnim i lokalnim organima vlasti u Republici Srbiji.

U Golubačku tvrđavu uloženo je skoro sedam miliona evra, a kad se podvuče crta, bespovratna sredstva evropskih fondova od 22 miliona evra uložena su u još sedam važnih kulturnih dobara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво