Oštrijim zakonom o turizmu protiv prevara

Ovog leta čak četiri agencije izneverile su putnike i ostavile ih i bez para i letovanja. Čašu je prelio najnoviji događaj kada 106 učenika iz Beograda nije moglo da uđe u hotel u Španiji jer im agencija nije platila boravak. Problem je u međuvremenu rešen, đaci se odmaraju u Ljoret de Maru, a u Ministarstvu turizma su odlučni da takvom javašluku u radu agencija stanu na put. U planu je donošenje novog zakona o turizmu, početkom sledeće godine.

Naš zakon o turizmu je u skladu sa evropskim standardima, ali, kažu u resornom ministarstvu, naši agenti nemaju razvijenu poslovnu svest zbog čega je nužno pooštriti zakon.

Najpre će se povećati vrednost polise osiguranja agencija. Za najveće agencije ona će biti pola miliona evra.

"Ono što ćemo uraditi novim zakonom je rangiranje organizatora putovanja po broju putnika i u skladu s tim uvođenje nekoliko kategorija licenci – A, B i C licence u zavisnosti od toga koliko putnika su prevezli u prošloj godini. Ono što ćemo takođe uraditi jeste da omogućimo efikasniji rad turističkoj inspekciji kroz dnevno dostavljanje broja prodatih aranžmana od strane agencija kako bi inspekcija mogla svakodnevno da prati koliko je aranžmana prodato i koliko putnika ide na putovanje", kaže Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam.

Pored toga, da bi obnovile licencu, januara sledeće godine, agencije će, u zavisnosti od veličine, biti dužne da polože keš depozit od 15 hiljada do 50 hiljada evra. Novi zakon će napraviti i jasnu razliku između organizatora putovanja i posrednika, takozvanog subagenta a to mora biti jasno naznačeno i u samoj poslovnici.

"Jako je važno kome zapravo treba da plati putnik, da li posredniku ili organizatoru. Trebalo bi da to ide direktno organizatoru i to pitanje treba pooštriti", navodi Vera Božić Trefalt, pomoćnica ministra za inspekcijske poslove.

U Juti koja okuplja 269 agencija kažu da će rado biti partneri državi u kreiranju novog zakona o turizmu.

"Ne možemo zakonom o turizmu ispravljati neke druge društvene anomalije, kao što je upravni postupak, sudski postupci itd, ali kada dođe do kriznih situacija, a dolaziće sigurno jer se to dešava svuda u svetu, moramo da imamo vrlo jasan sistem i vrlo jednostavan način da se putnici zaštite u smislu povraćaja novca, realizacije njihovih aranžmana na licu mesta i to bi onda bilo ono što možemo da uradimo u skladu sa evropskom praksom", kaže direktor Jute Aleksandar Seničić.

Agenti koji pošteno rade ozlojeđeni su zbog svega što se ovog leta događa jer im je to nanelo veliku štetu, najpre kada je reč o ugledu. Svi znaju da se poverenje teško stiče a lako gubi.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 17. jul 2018, 12:34) - Александар [neregistrovani]

Свака част!

Браво за овај диван коментар!
Нисам знао од чега је скраћено ЈУТА и предлажем да се што пре промени назив у СУТА.
Доста више са Југославијом и пан-славизмом.
Живела Србија!

(utorak, 17. jul 2018, 10:54) - Milos [neregistrovani]

Bravo!

Bravo za komentar i predlog!

I meni se cini isto da bi najpravednije, najbezbolnije i najbrze resavanje ovakvih slucajeva bilo kada bi udruzenje tur operatora (JUTA) zaista u tako nekoj situaciji, kada su putnici "ni na nebu, ni na zemlji", TREBALO da preuzme to na sebe i da po kratkom postupku plate iz svog osiguravajuceg fonda smestaj ili prevoz putnicima, kako bi oni nesmetano mogli da zapocnu svoj odmor, odnosno dobiju ono za sta su platili.

Udruzenje onda neka juri "crne ovce" u svojim redovima...

Po meni najbolje resenje!

(utorak, 17. jul 2018, 10:04) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Закон о туризму

Ја сам власник туристичке агенције и тур оператор у Сан Дијегу од 1985. године. У Америци постоје неколико удружења тур оператора. Једно од најстаријих удружења је National Tour Association основано 1951. године. Ја сам члан тог удружења 33 године. Овде је све лепо регулисано. Услов за учлањење у то удружење је полиса осигурања у износу од најмање милион долара. У Америци се такође дешавају преваре али у врло малом броју. Када дође до проблема удружење тур оператора исплати све оштећене путнике па сe онда законски гања власник агенције. Нешто слично треба да се уради и у Србији. И још нешто! Зашто се још увек користи назив ЈУТА? Ово је скраћеница за Југословенско удружење туристичких агенција. Промените ово име у Српско удружење туристичких агенција. Да нисте можда још увек југо носталгичари?!

(utorak, 17. jul 2018, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

санкције

Да постоје адекватне санкције , никоме не би пало на памет да вара путнике. А да је нешто труло у држави данској, јасно је и врапцима. Онај из САБ агенције није преварио само путнике, него и људе којим су од њега купили станове!!