Beograđani iz većih zgrada će više plaćati upravnike

Što je veći broj stanova, teže je donositi odluke, pa će i naknada za prinudno postavljenog upravnika biti veća – najavljuje predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević. Predviđeno je da za stan i poslovni prostor zgrade do osam stanova, naknada po stanu bude 240,57 dinara mesečno, za zgrade koje imaju od osam do 30 stanova – 288,68 dinara, a u zgradama sa više od 30 stanova naknada bi trebalo da bude 336,80 dinara.

Odbornici Skupštine grada Beograda razmatraće na sutrašnjoj sednici odluku o tome koliko će stanari, koji nisu izabrali upravnika zgrada, ubuduće plaćati profesionalne upravnike koje postavi lokalna samouprava, najavio je predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Nikodijević je za Tanjug pojasnio da će naknada za prinudno postavljenog profesionalnog upravnika, po stanu, zavisiti od veličine zgrade, jer što je veći broj stanova, teže je donositi odluke, pa će i cena biti veća.

Tako je predlogom odluke predviđeno da za stan i poslovni prostor zgrade do osam stanova, naknada po stanu bude 240,57 dinara mesečno, za zgrade koje imaju od osam do 30 stanova – 288,68 dinara, a u zgradama sa više od 30 stanova naknada bi trebalo da bude 336,80 dinara mesečno.

Istom odlukom reguliše se i visina izdvajanja za tekuće i investiciono održavanje zgrada, a Nikodijević ističe da su te naknade u Beogradu najmanje u regionu.

"Ima zgrada sa liftom i onih bez njih, što pravi razliku u ceni", dodao je Nikodijević.

Tako će, prema odluci, minimalna visina troškova za tekuće održavanje mesečno u zgradi bez lifta iznositi 360,85 dinara, a u zgradi sa liftom 469,11 dinara.

Na cenu investicionog održavanja utiče više parametara, a ona se plaća po kvadratu.

Najvažniji uslov je starost zgrade – srazmerno starosti zgrade neophodno je više ulagati za investiciono održavanje, pa je predviđeno da to bude od tri do osam dinara po kvadratu, pojasnio je Nikodijević.

Subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima 

Pred odbornicima će se naći i odluka da i naredne školske godine, 2018/2019, grad subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima i to tako što će, kao i do sada, plaćati 80 odsto ekonomske cene, kao i za državne vrtiće.

Nikodijević je ponovio da će biti pooštreni kriterijumi kada je u pitanju otvaranje privatnih vrtića u gradu, jer je, kaže, u jednom trenutku došlo do hiperprodukcije privatnih vrtića koji ne ispunjavaju minimalne standarde.

Grad, ističe, podržava da privatnici učestvuju u obrazovanju predškolske dece, ali je važno da budu ispunjeni osnovni kriterijumi.

"Ako kažemo da su privatni vrtići partner gradu, onda moraju da ispune zahtevane visoke standarde kvaliteta usluga i bezbednosti dece, kao i gradski vrtići, da bismo svu decu tretirali pođednako", podvukao je Nikodijević.

Suzbijanje ambrozije 

Skupština će razmatrati i program suzbijanja ambrozije u gradu, a za tu namenu predviđeno je izdvajanje 30 miliona dinara.

Program predviđa da se prvo obavi monitoring i mapiranje ambriozije, a zatim u avgustu, septembru i oktobru uništavanje korova.

"Trudićemo se da to postane stalna odluka i da iz godine u godinu imamo sve manje površine pod ambrozijom", rekao je Nikodijević.

Planovi generalne i detaljne regulacije 

Odbornici će razmatrati i više planova, kao i odluke o izradama planova generalne i detaljne regulacije.

Među njima je i Plan detaljne regulacije Bloka 13 na Novom Beogradu, gde je predviđena izgradnja nove zgrade Filharmonije, a Nikodijević dodaje da će nakon što se stvore planski uslovi, izabare projekat i arhitektonsko rešenje, izgradnja početi 2020. godine.

Takođe, na dnevnom redu je i Plan generalne regulacije za "TENT A", čime se stiče planski osnov za izgradnju fabrike za odsumporavanje, koja će regulisasti kvalitet životne sredine u Obrenovcu.

Pred odbornicima će se, između ostalog, naći predlog odluke o izradi plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metroa.

Skupština će razmatrati i predlog odluke da pasaž između Jugoslovenske kinoteke i zgrade Filharmonije ponese ime glumca srpskog porekla Karla Maldena.

Na dnevnom redu će biti i Izveštaj o stepenu realizacije Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2017. godinu, reprogram i uslovi otpisa dela dospelog duga po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, kao i utvrđivanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Na dnevnom redu je i dopuna Odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini grada, odnosno na kojima Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja, kao i izmene i dopune odluka o pravima i uslugama socijalne zaštite i o komunalnom redu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jun 2018, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Mnozenje!

Profesionalni upravnici svoju naknadu dobijaju od svakog stana. Što je više stanova u zgradama, automatski oni dobijaju veću naknadu i samim tim ovaj predlog odluke nema nikakvog smisla.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Vesti

Hajde jednom objavite pojeftinilo gorivo, pale cene necega,povecane plate,smanjeni troskovi zivota ! Samo lose vesti i to na stetu gradjana !