Nedimović za RTS: Sa malinarima ćemo razgovarati o svemu osim o ceni

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da će sutra u Ministarstvu poljoprivrede primiti malinare na sastanak tokom kojeg će razgovarati o svim problemima i pokušati da nađu rešenje. Dodaje da neće biti razgovora o otkupnoj ceni jer, kako kaže, cenu određuje tržište. Veruje da o ceni proizvođači mogu da pregovaraju sa otkupljivačima.

"Sutra u deset sati u Ministarstvu poljoprivrede imaću sastanak sa malinarima. Razgovaraćemo o načinu kako država može da im pomogne i da smanji troškove njihove proizvodnje, kako da reagujemo na nove tržišne izazove koji su se pojavili i koji nisu laki, koji su mnogo teški", rekao je Branislav Nedimović gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Dodaje da neće razgovarati o ceni jer, kako kaže, cenu određuje tržište.

"Razgovaraćemo o svim problemima srpske maline, o njenom kvalitetu i kako da je izvozimo na tržište. Ne možemo da pričamo o ceni jer cenu određuje tržište", ističe Nedimović.

Izrazio je nadu da će malinari i hladnjačari razgovorima uspeti da dođu do kompromisa, jer je to u njihovom interesu.

"Želje su jedno, realnost je drugo, videćemo šta će biti sa cenom, ali i hladnjačarima je interes da nađu zajednički jezik sa malinarima, jer šta će oni naredne godine raditi ukoliko proizvodnja sada propadne. Mi na tržištu imamo druge protivnike", ocenio je ministar.

Dodaje da će ova godina biti teža nego prethodna.

"Ova godina će biti teža nego prethodna, ali ni očekivanja za sledeću nisu maestralna", ocenio je Nedimović.

Ističe da je iz Srbije do maja, izvezeno oko 99.000 tona maline i da je normalno da dolazi do promena na tržištu, odnosno do smanjenja potražnje.  

"To je sve normalno kada je reč o hrani. Ljudi imaju različite potrebe i aspiracije. Moramo da shvatimo da se menjaju prilike i cene, sveža malina je mnogo konkurentnija od smrznute", navodi ministar. 

Dodaje da se u Srbiji malina konzumira svega tri odsto.

"Naše tržište je tržište zapadne Evrope, jer mi konzumiramo svega tri odsto maline", rekao je Nedimović. 

Zahvalio je malinarima koji su sinoć prekinuli protest i blokadu puta kod Prijepolja.

"Odgovorili su na apel premijerke i predsednika da nije rešenje da se blokiraju saobraćajnice nego da se razgovara i to je jedina stvar koja je presudila u ovoj priči. Zahvalio bih se ovim ljudima koji su prekinuli protest, koji su otišli svojim kućama, ali su magistralu ostavili čistu", navodi ministar.

Uskoro prva sredstva poljoprivrednicima iz IPARD fondova 

Nedimović navodi da je Srbiji na raspolaganju 175 miliona evra iz IPARD fondova, najavivši da će uskoro biti dodeljeni prvi ugovori srpskim poljoprivrednicima. 

"Juče smo imali posebnu radnu grupu, oni su iskazali veliko zadovoljstvo zbog velikog broja pristiglih aplikacija – oko 540, mnogo više nego u drugim evropskim zemljama, što nas raduje", istakao je Nedimović.

Navodi da su prvi ugovori spremni.

"Prvih deset ili petnaest ugovora već je spremno, juče je stigao finansijski sporazum koji treba da prođe tu formalnu proceduru i sve je spremno za plaćanje", navodi ministar.

Dodaje da je nov izazov za državu brzina rešavanja podnetih zahteva.

broj komentara 17 pošalji komentar
(sreda, 06. jun 2018, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Seljak

Ja sam seljak.Mene interesuje samo cena.Pitam i sebe i vas.Za sta meniu sluzi drzava.Vlast/Da mi uzima porez,da me globi.Za sta primaju platu minostri,Vlada,birokratija kad ja sam moram da proiozvedem i da izvezem.

(sreda, 06. jun 2018, 19:03) - Stvarnost [neregistrovani]

Odgovor

Jeste u Austriji ali koliki je standard?

(sreda, 06. jun 2018, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Cena

U poljskoj seljak dobija gorivo najmanje 40 posto jeftinije.dobija 300- 800eura subvenciju,da li da nastavljam dalje.sramota sto ne branimo nase seljake

(sreda, 06. jun 2018, 14:59) - Milos [neregistrovani]

Cena

Cena maline u Poljskoj je oko 1e, tako da malinari morate i o tome da razmisljate. Drzava ne sme da se mesa u trziste, a vama ako neodgovara cena, skupite se i napravite svoje hladnjace pa prodajte dalje...

(sreda, 06. jun 2018, 14:53) - Дејан [neregistrovani]

Зашто увозимо малину из других земаља и тиме повећавамо понуду и обарамо цену нашој малини???

То је право питање. Утакмицу на тржишту губимо управо због Владе која је дозволила откупљивачима да увозе малину из Пољске и БиХ и да је поново продају као српску малину. Тиме уништавају наш бренд, малине која је важила за најквалитетнију у Европи. Ту може и мора држава да реагује.
Интересантно је да смо највећи извозници а уједно и највећи увозници малине, што је апсурдно.
Има Влада начина да заштити наше произвођаче и те како, само ако то хоће.

(sreda, 06. jun 2018, 14:45) - Neša [neregistrovani]

Ah...

"Ministar srpski"!

(sreda, 06. jun 2018, 13:54) - Ruki [neregistrovani]

Malina

Eto neka idu onda u ove novootvorene fabrike stranih investitora
pa neka rada za 20.000,00 mesečno, verovatno je to veća mesečna
zarada.

(sreda, 06. jun 2018, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Malina

Eeeeee moj Ministre,cena je najvaznija i o njoj se mora razgovarati na prvom mestu.Bez prave cene nema ni malina.Tako je to u kapitalizmu!!!Gde ste vi to studirali i kako su vas ucili?Nemogu da verujem da posle ovakve izjave vi drzite ministarsko mesto!!!!Zato nam tako i ide,,,,

(sreda, 06. jun 2018, 13:26) - Miki [neregistrovani]

Nacionalni znacaj

Poljoprivreda avake zemlje zasluzuje posebnu brigu i paznju svake drzave.Zar vi mislite da neko ko je pre godinu dve zasnovao vocnjak ili malinjak moze tako brzo da se preorjentise na neku drugu proizvodnju a da ne dozivi finansijski sunovrat.To su dugorocne investicije koje zahtevaju ozbiljan pristup i brigu drzave i resornog ministarstva

(sreda, 06. jun 2018, 11:20) - MIG [neregistrovani]

Cena

U Austriji u Marketu placate za malinu 125 grama ....grama.. 2,99,- Eura

div id="adoceanrsvdcfhklggd">