Uskršnji pokloni manastiru Svetog Jovana Preteče

Iako udaljen samo 70 kilometara od Soluna, grad Seres u kojem se car Dušan ustoličio i doneo čuveni Zakonik skoro da je nepoznanica za Srbe i srpske turiste. Da bi skrenuli pažnju na Seres, ali i na manastir Svetog Jovana Preteče kod ovog carskog grada, čiji je ktitor bio car Dušan, članovi kluba “Justinijana Prima” doneli su sestrinstvu manastira pomoć u hrani i higijeni.

"Samo delo koje vredi postaje delo predanja", zapisao je car Dušan na početku svog čuvenog zakonika u Serezu gradu na severu Grčke. U doba cara Dušana kažu Grci manastir "Svetog Jovana" preteče doživeo je procvat.

Osnovan 1270. godine kroz istoriju je haran i uništavan. Srpski car mu je vraćao život. Zbog toga su on, njegova žena Jelena i sin Uroš u manastirskoj crkvi oslikani kao sveci.

Do 1956. godine ovaj manastir je bio muški. Trideset godina ovde nije bilo monaštva. Obnovljen je krajem osamdesetih godina i danas ima 30 monahinja. Srbi su rado viđeni gosti.

Zaljubljenici u istoriju sa juga Srbije članovi Kluba "Justinijana Prima" za kratko vreme drugi put su u manastiru da sestrinstvu uruče uskršnje poklone.

"Srbi i Grci su duboko povezani, to mi u manastiru najbolje osećamo i ova pomoć će nas podsećati na naše srpske prijatelje", kaže igumanija manstira mati Efronija.

"To je neki naš mali doprinos da skrenemo pažnju građanima Srbije da su ovde nekad naši preci boravili i da su bili ktitori ovog manastira", kaže Goran Jović član "Klub Justinijana prima".

Veze između dva pravoslavna naroda su duboke i iskrene.

Zamenica ministra unutrašnjih poslova za Makedoniju i Trakiju Marija Kolja Caruha kaže da su potencijali saradnje Makedonije i Trakije sa Srbijom veliki i da su srećni da Srbi otkrivaju i ona mesta koja nisu samo turistički centri.

"Nama je čast i zadovoljstvo da tamo gde su bili Srbi, gde postoji iskreno prijateljstvo i veza, da tu komunikaciju nastavimo i održavamo", kaže Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca. 

Srbi i Grci kroz istoriju su upućeni jedni na druge. Car Dušan je spona koja ne bledi a manstir Svetog Jovana Preteče trebalo bi da bude nezaobilazna tačka za sve turiste koji dolaze iz Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи