Otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske kod Sombora

Ministri Ivica Dačić i Peter Sijarto otvorili su novi granični prelaz između Srbije i Mađarske, Rastina–Bačsentđerđ. Novi granični prelaz radiće svakog dana 7–19 časova, a predviđen je samo za putnički saobraćaj.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto svečano su presekli vrpcu na granici i poručili da će novi prelaz olakšati život lokalnom stanovništvu.

Sijarto je rekao da je ovo osmi granični prelaz između Srbije i Mađarske i da je zajednička granica duga 164 kilometra.

Kako je naveo, lokalno stanovništvo do sada je moralo da pređe oko 50 kilometara da bi prešli granicu, a sada će im trebati nekoliko minuta vožnje da pređu iz jednog mesta u drugo.

Sijarto je najavio da će ove godine početi radovi na još jednom prelazu, Rabe–Kiberhaze, koji bi dogodine trebalo da bude otvoren.

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji, primetio je Sijarto, navodeći da je između Srbije i Mađarske bilo u istoriji konflikata i perioda napetosti, ali da su napravljeni kompromisi i preduzeti politički rizici, te da su vlade dve zemlje uvidele da je bolje da imamo zajedničke uspehe, nego da trošimo snagu na rasprave.

"Plod zajedničke uspešne priče je i današnje otvaranje novog graničnog prelaza", uveren je Sijarto.

Dodao je da je država dužna da brani svoje granice i garantuje bezbednost svojih građana, ocenivši neprihvatljivim stav da nelegalan prelazak granice nije u suprotnosti s propisima.

"Mađarska granica može da se pređe samo po propisima i ilegalne ulaske uvek ćemo smatrati prestupom, a policija će sve te ljude vratiti i suzbiti svaki pokušaj da se granica pređe ilegalno. Nećemo dozvoliti da neko ne poštuje mađarske i međunarodne propise, kažnjavaćemo ilegalne prelaske i smatraćemo da je to protiv suvereniteta Mađarske", poručio je Sijarto.

Istovremeno, poručio je i da Mađarska gradi nove prelaze, poput onog koji je danas otvoren, i to za ljude koji sa poštenim namerama i po propisima prelaze iz zemlje u zemlju.

Dačić je istakao da otvaranje novog prelaza pokazuje viziju i odlučnost Srbije i Mađarske da zajedno deluju u interesu građana, te da daje novi podsticaj razvoju političkih, ekonomskih, kulturnih, a pre svega prijateljskih veza Srbije i Mađarske.

Ovakav vid povezivanja, podvukao je Dačić, posebno doprinosi približavanju naroda i privreda i novi prelaz otvoriće mogućnosti za dalji razvoj saradnje na obostranu korist.

Dačić se saglasio s ocenom Sijarta da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske dostigli istorijski vrhunac, istakavši posebno podršku Mađarske na putu Srbije ka EU i dodajući da Srbija trpi pritiske i čini ogroman napor kako bi zauzela svoje "zasluženo mesto u zajednici evropskih naroda".

Šef srpske diplomatije je rekao i da su pokazatelj čvrstih odnosa između dve zemlje redovne sednica dve vlade, ali i unapređenje položaja nacionalnih manjina.

"Važno je istaći da postoji opredeljenje dve države da zajedničkim naporima obezbede poboljšanje i unapređenje položaja srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Srbiji", rekao je Dačić, te dodao da Srbija ostaje dosledna u tome da je temelj uspešne spoljne politike postojanje i stalno unapređivanje kvalitetnih i svestranih dobrosusedskih odnosa, ispunjenih međusobnim uvažavanjem.

Novi granični prelaz radiće svakog dana 7–19 sati, a predviđen je samo za putnički saobraćaj.

Dačić je danas izjavio i da je Peter Sijarto trenutno najveći Srbin u međunarodnim odnosima, jer toliko glasno, snažno i hrabro u teškim trenucima brani Srbiju. 

Pre otvaranja prelaza, dvojica ministara su se sastala u mađarskom mestu Gara.

Tema razgovora bilo je dalje unapređenje bilateralnih odnosa, a sastanku je prisustvovao i predsednik vojvođanske Skupštine Ištvan Pastor.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 04. apr 2018, 06:20) - anonymous [neregistrovani]

A za teretni

Dajte jos neki za teretni saobracaj, mi uvek najvise cekamo.. Ili bar da JCI vazi za sve prelaze, ako je guzva da moze da se ode na drugi prelaz.

(utorak, 03. apr 2018, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

Nema sta, zivot mora da je dobar u tem somboru. Mozda jednog dana sombor postane drugi beograd ili novi sad.

Meni to ne smeta, sto se vise razvija vojvodina i jug srbije, ceo narod ce imati korist od toga, samo da narod ostane.

(utorak, 03. apr 2018, 14:57) - Vlada [neregistrovani]

Bolje granični prelaz nego minsko polje i boljikava žica!

Putevi narod zbližavaju i grade prijateljstvo a daljina to jest loši putevi i daleke granice rasturaju. Da smo i u SFRJ imali dobre Puteve da za 2-5 sati stigneš sa autom u Zagreb, Skoplje ili bilo gde drugde, kontakti bi bili bolji da do rata ne bi sigurno ni došlo.

(utorak, 03. apr 2018, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Svi prelazi su...

..kod Sombora!Zavisi kako se gleda.Neki mogu biti i kod Apatina,a neki i kod Odzaka.Opet kako ko gleda.
Ovaj je zaista u Somborskoj Opstini!

(utorak, 03. apr 2018, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

Autoput

Odlicno!!!Kad ce se povezati sa autoputem Vrbas - Sombor i dalje sa Hrvatskom i Madjarskom.Taj deo je kao slepo crevo.