Дачић: Србија у дијалогу нема "скривену агенду"

Београд је опредељен за искрен и конструктиван дијалог са Приштином, али он не даје очекиване резултате, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић на отварању новог граничног прелаза између Србије и Мађарске.

Србија дијалогу у Бриселу приступа искрено и без "скривене агенде", поручио је министар спољних послова Ивица Дачић. 

Наша опредељеност за искрен и конструктиван дијалог са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, уз посредовање ЕУ, нажалост не даје очекиване резултате, рекао је Дачић.

"Понављам да је Србија дијалогу у Бриселу приступила искрено и без 'скривене агенде', док Приштина добро смишљеним провокацијама и опструкцијама, уз очигледну подршку неких страних сила, пролонгира извршавање свог дела обавеза из Бриселског споразума, обесмишљава дијалог и тиме директно угрожава стабилност региона", рекао је Дачић.

Дачић је, на отварању новог граничног прелаза између Србије и Мађарске, навео да Србија од Мађарске очекује разумевање за позицију у којој се налази, а која је базирана на очувању заједничких хришћанских и европских вредности. 

Посебно је захвалио министру спољних послова Мађрске Петеру Сијарту који је "доследан и гласан заговорник наставка политике проширења".

"Он као прву следећу чланицу види Србију, по нашем мишљењу са пуним правом", рекао је Дачић.

"Односи Србије и Мађарске на историјском врхунцу"

Министар Дачић рекао је да су билатерални односи две државе достигли историјски врхунац.  

"У време у коме живимо, а то је време великих економских изазова, овакав вид повезивања посебно доприноси приближавању привреда. У том смислу сам уверен да ће овај прелаз отворити нове могућности за даљи развој сарадње на обострану корист", рекао је Дачић.

Отварање новог граничног прелаза показује визију и одлучност Србије и Мађарске да удружено делују у интересу грађана, истакао је Дачић.

Он је навео да је "дубоко уверен да је овим дат нови подстицај даљем развоју политичких, економских, културних и свих осталих - а у сваком случају, првенствено, пријатељских веза између Републике Србије и Мађарске".

Дачић је истакао подршку Мађарске на путу Србије ка ЕУ и додао да Србија трпи притиске и чини огроман напор како би заузела своје "залужено место у заједници европских народа".

Српски шеф дипломатије рекао је да је показатељ чврстих односа између две земље и редовно одржавање седница две владе, као и унапређење положаја нацоналних мањина.

"Важно је истаћи да постоји опредељење две државе да заједничким напорима обезбеде побољшање и унапређење положаја српске националне мањине у Мађарској и мађарске националне мањине у Србији", рекао је Дачић.

Иситиче, да Србија остаје доследна свом ставу да темељ успешне спољне политике представља постојање и стално унапређивање квалитетних и свестраних добросуседских односа, испуњених међусобним уважавањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво