"Negujmo srpski jezik"

Zadatak svake kulturne politike je da sačuva nasleđeno i očuvano preda budućoj generaciji. Zato Ministartsvo kulture i informisanja posvećuje veliku pažnju pitanju ćirilice, od ugradnje mera njene zaštite u nacrt 10-godšnje strategije kulturnog razvoja, preko akcije "Negujmo srpski jezik", do predloga izmena i dopuna Zakona o pismu, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima.

Poruka Đure Daničića upućena srpskoj omladini. Plakati akcije "Negujmo srpski jezik". Posteri kulturnog blaga koje čuvaju naše ustanove kulture. Izložba knjiga. Sve to smešteno je u specifičnom izložbenom prostoru - holovima Ministarstva kulture, ministarstva koje je pitanje negovanja srpskog jezika postavilo kao jednu od bitnih tema naše kulturne politike. Otuda i novi programi.

"Ona će biti tema Vukovog sabora i dečijeg Vukovog sabora. Biće predstavljenja i na Svetskom kongresu slavista u Beogradu krajem avgusta ove godine, što je najznačajniji skup te vrste u svetu", kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ništa manje nije bitno pitanje očuvanja ćirilice, opominju filolozi. Izmene zakona očekuju se u Skupštini pre leta.

Veljko Brborić sa Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu ukazuje da je ćirilica potisnuta i marginalizovana.

"Novi zakon ne predviđa zabranu latinice, nego je reč o afirmaciji ćirilice kao primarnog,  osnovnog srpskog pisma. Na kraju treba videti šta o tome piše i u Ustavu Republike Srbije", kaže Brborić.

I kulturni centi u instranstvu imaju začajnu ulogu u očuvanju jezika i kulture. Trenutno imamo samo jedan, u Parizu. Za mesec dana biće otvoren i u Pekingu.

To je prvi veliki korak da Srbija posle 40 godina dobije Kulturni centar u jednoj od najvažnijih svetskih prestonica. Naša namera je da posle Kine naredni centar bude otvoren u Moskvi, Berlinu, a naša je želja i u Trstu", kaže ministar kulture.

Treba voditi računa i o starim rukopisnim knjigama. Tako se sa otvaranjem Narodnog muzeja na Vidovdan 28. juna i jedna od najznačajnijih knjiga u Srba, "Miroslavljevo jevanđelje" vraća kući, odnosno u muzej gde je godinama i bila čuvana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се