Pismo Olivere Zekić direktoru RTS-a

Članica Saveta REM-a Olivera Zekić konstatovala je da je RTS praktično danas potvrdio ono što su ona i stručna služba REM-a ustanovili pre nekoliko nedelja, a to je da je Goran Vesić u predizbornom Upitniku "bio glasniji u studiju, a tiši na TV ekranima". Pismo Olivere Zekić prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine Bujoševiću,

Povodom saopštenja JMU RTS-a "RTS nije smanjivao ton Vesiću", imam potrebu da Vam se ponovo obratim sa zaključkom da je dosta vremena, i dosta stručnjaka bilo potrebno da RTS ustanovi apsolutno isto što i stručna služba REM-a i ja, pre nekoliko nedelja – Goran Vesić je bio glasniji u studiju, a tiši na tv ekranima.

Mogli bismo sada nadugačko i naširoko da raspravljamo o detaljima: ko je u emisiji određivao koliko ko treba da govori i kada treba da bude prekidan, i zašto je pojačani Đilas imao 756 sekundi da govori, a Vesić 375; da li se ton spušta svima, kada svi u isto vreme govore (što se najčešće dešavalo); po kom rasporedu, u kom scenariju emisije je određeno ko se ubacuje, a ko govori, u trenucima kada voditeljka ne vodi emisiji, nego i sama učestvuje u raspravi... ali, pošto nam je zaključak isti – da Goran Vesić jeste bio utišavan – mislim da sve to možemo da ostavimo za neku drugu priliku, u kojoj će RTS svima, unapred, predstaviti pravila svojih debatnih emisija i način na koji će učesnici biti tretirani, to jest, koliko će vremena svako od njih imati da se čuje.

Do tada, molim samo da prestane paranoja – nikada nisam pomenula da je "stišavanje" Vesića bio "nalog rukovodstva RTS", nego sam to rukovodstvo samo pitala zašto se to desilo. I odgovorili su mi da jeste bio stišavan.

Mislim da je ovakav, zajednički zaključak, odličan povod da RTS krene u posao uspostavljanja jasnijih pravila, posle kojih neće biti potrebni ni vreme, ni stručnjaci, da se odgovori na prosta pitanja.

Hvala,

Regulatorno telo za elektronske medije

Član Saveta

Olivera Zekić

Zekićeva je i 3. marta uputila pismo Draganu Bujoševiću u kojem je navela da je Služba za nadzor i analizu REM-a ustanovila da je tokom emisije Upitnik od 1. marta režija smanjivala zvuk dok je Goran Vesić pokušavao da govori. 

Odgovor generalnog direktora RTS-a Oliveri Zekić na današnje pismo možete pročitati ovde

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво