RTS nije smanjivao ton Vesiću

Tri stručnjaka sa Katedre za snimanje i dizajn zvuka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, vanredni profesori dr Zoran Maksimović i Nikola Kokotović i docent Dino Dolničar, posle analize dve emisije "Upitnik", od 27. februara i 1. marta zaključili su da su one "u potpunosti u skladu sa tehničkim standardima evropske unije emitera EBU R128".

RTS je zatražio mišljenje stručnjaka pošto su u javnosti iznete tvrdnje da je po nalogu rukovodstva RTS-a namerno snižen ton Goranu Vesiću, predstavniku Srpske napredne stranke u emisiji "Upitnik" emitovanoj 1. marta.

Ovaj nalaz se podudara sa analizom koju je uradio stručni tim RTS-a.

RTS je tražio i analizu REM-a, ali je nije dobio.

Problem u ovoj vrsti debatnih emisija nastaje kada više učesnika u diskusiji govori istovremeno. Tada je tehnički nemoguće da jačina zvuka svakog sagovornika bude jednaka. Uvek se najbolje čuju govornik kome je data reč i voditelj.

Kada govore voditelj ili jedan od učesnika u debati, upadice ostalih se "dodaju do maksimalno mogućeg tehničkog nivoa zvuka", kako bi se razumelo ono što govori onaj kome je data reč, a ne onaj koji upada u reč.

Kada učesnik koji nema reč hoće da nadjača onoga kome je data reč postiže suprotan rezultat, on je akustično glasniji samo u studiju, ali u prenosu postaje tiši nego kada govori uobičajenom jačinom glasa.

Analiza RTS-a pokazuje da nije bilo razlike u tretmanu gostiju emisije, a taj nalaz potvrđuju i stručnjaci Katedre za zvuk, koji zaključuju i da je emisija od 1. marta (Izveštaj RTS-a) "uobličena tehnički preciznije i usklađenije u odnosu na emisiju 'Upitnik' od 27. februara (Izveštaj RTS-a)".

broj komentara 33 pošalji komentar
(subota, 17. mar 2018, 09:03) - anonymous [neregistrovani]

da da

argumetacija na nivou kao pre "bombardovanja"

(petak, 16. mar 2018, 20:05) - miroslav [neregistrovani]

podrška

podrška RTS-u..
ne treba dozvoiti kameleonima da da manipulišu sa gradjanima.

(petak, 16. mar 2018, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

Rudi

A sad ste gotovi,ako gazda kaze da je bilo ne smete da mu protivurecite
jer on uvek ima pravo!

(petak, 16. mar 2018, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

Ulica je čudo

Očigledno, da je, većina političara rasla bez majke , pa nije imao ko da ih vaspita da kad neko govori,bar, sačekaju da završi misao.....

(petak, 16. mar 2018, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

Kao u skupstinu

U svim emisijma u kojima ucestvuju politicari, treba uvesti pravila iz skupstine. U skupstini je mikrofon ukljucen samo onom kome je predsednica dala rec i njen mikrofon. Znaci da u debatma treba biti ukljuce mikrofon voditelju i onome kome je on-ona dao rec. U skupstini je mikrofon ukljucen samo onom kome je predsednica skupstsine dala rec i njen mikrofon. Znaci da u debatama treba biti ukljucen mikrofon voditelju-ki, i onom kome je ona dala rec

(petak, 16. mar 2018, 15:46) - Драган [neregistrovani]

а јел

А јел има снимак, пада сви чујемо дал је утишаван или није?

(petak, 16. mar 2018, 14:43) - anonymous [neregistrovani]

Ljubitelj lika i dela

Razumem da su Vesićevi navijači nezadovoljni stručnim nalazom eksperata, jer su navijači. Kao i svi navijači i ovi su neobjektivni, nerazumni, vulgarni i nasilni. Mene zanima kada će predsednik Vučić kao objektivan, kulturan i neko ko je predsednik svih gradjana da izadje sa javnim saopštenjem i izvini se, prvo RTS tehnici, a onda i svim gradjanima koje je uznemirio izjavom da u RTS-u rade neki zlonamerni ili nestručni ljudi, te da će u RTS dovoditi neke svoje tonce,...

(petak, 16. mar 2018, 14:31) - anonymodfus [neregistrovani]

fd

Posle svega je tesko da vam neko poveruje u toa

(petak, 16. mar 2018, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

Ja bih pustio

Ja bih pustio da svi vicu sto vise i da se nista ne razume od onoga sto govore. I kada ne upadaju jedan drugom u rec, ili ih ne razumem, ili mi inteligencija brani da prihvatim to sto cujem. Sve bajkovito, nama sve gore. Narod ionako vise ne slusa sta govore. Jedan mali deo glasa po savesti, onaj veliki po automatizmu, vec znaju i na sledecim izborima za koga ce glasati. Daleko smo mi od demokratije, a veoma smo blizu demagogije, poltronizma i autokratije.

(petak, 16. mar 2018, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

mozda

Ova tema je jako diskutabilna, RTS je dao svoje saopstenje, u koje gradjani mogu i ne moraju da poveruju.