"Sloboda 2017" – prikaz sposobnosti Vojske Srbije, "Striži" napravili spektakl

Na aerodromu u Batajnici održan je prikaz "Sloboda 2017" koji predstavlja centralni događaj obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Građani su videli više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po "Projektu 1.500". Ruska akro-grupa "Striži" oduševila posetioce.

Ovde možete pogledati ceo prikaz sposobnosti Vojske Srbije - "Sloboda 2017"

14.10 – Održana je ceromonijalna primopredaja "migova 29" koji su stigli iz Rusije. Vučić je zahvalio predsednik Rusije Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Šojguu, kome je predao i jedan od šest paradnih bodeža sa serijskim brojem "migova".

14.00 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da moramo da budemo jaki da bismo bili poštovani i da bi se čula naša reč. "Cilj je da se rode i umru generacije koje neće pamtiti rat i koje će misliti dobro o sebi ne loše o drugima", istakao je Vučić.

13.55 – Zavrešen dinamički deo prikaza "Sloboda 2017".

13.45 – Posle pešadijskih ešalona nastupili su motorizovani ešaloni snaga za reagovanje Vojske Srbije.  

13.40 – Predstavljeni vojnici opremljeni po "Projektu 1.500". Reč je o vojnicima sa najsavremenijim naoružanjem i optoelektronskim posmatračkim uređajima. 

13.35 – Nalet aviona "mig 29" koji se nalaze u naoružanju Vojske Srbije. Nakon toga sledi demonstracioni skok padobranaca Vojske Srbije.

13.10 – Pripadnici akro-grupe "Striži" iz Rusije sa šest aviona "mig 29" izvode dinamičan program vrhunske tehnike pilotiranja. Neke delove programa prikazuju prvi put van granica Rusije.

12.56 – Leti ešalon iz sastava ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Prikazani su avioni "super galeb G4", avioni "lasta 95", helikopteri "gazela", "gama", Mi-17 i Mi-8.

12.45 – Snajperski parovi likvidiraju teroriste ispred objekta. Napadnuti objekti gde je glavnina terorističke grupe. Vozilo "miloš" deluje po objektu mitraljezom i bacačem granata. Specijalni timovi iskrcavaju se iz helikoptera Mi-8 tehnikom "brzo spuštanje" i neutrališu teroriste. Izvršena hitna medicinska evakuacija helikopterom Mi-17. Kontroliše se prisutnost radioloških i hemijskih kontaminata.

12.40 – Već u vazduhu se formira borbeni raspored. Padobranci pri prizemljenju zauzimaju položaj za blokadu. Deo terorista pokušava da pobegne. Angažuju se pripadnici "Kobri" koji blokiraju put. Teroristi su razoružani.  

12.35 – Vojna policija blokira reon izvođenja operacije. Angažuju se snage za hitno reagovanje. Trideset padobranaca iskače iz aviona An-26 i izvodi specijalni desant.  

12.30 – Nakon neuspeha u vazduhu, grupe terorista zauzele objekte po aerodromu. Angažuju se izviđački kapaciteti sa vozilima BRDM 2 i bespilotne letelice "orbiter mini".

12.25 – Avion se pregleda u slučaju da se u njemu nalazi eksploziv. Pregled se obavlja uz pomoć specijalno obučenih pasa. Pronađena je eksplozivna naprava koju tehničari uklanjaju koristeći specijalnu opremu i odela. Izvršena kontrolisana eksplozija.

12.20 – Pregovori sa teroristima u otetom avionu nisu uspeli. Specijalno obučeni timovi koriste cisternu za dopunu goriva kao masku, prilaze avionu i zauzimaju položaj za upad. Energičnom akcijom i protivterorističkom taktikom oslobađaju se taoci.  

12.15 – Kao deo vežbe, pilot jednog lovca je iskočio padobranom pod pretpostavkom da mu je avion oštećen. Helikopteri kreću u operaciju traganja i spasavanja. Helikopter Mi-17 vrši pretragu terena. Pilot je lociran i evakuisan.

12.10 – Simulirana otmica aviona na međunarodnoj liniji. Lovci "mig 29" presreli avion s namerom prinudnog prizemljenja. Nakon sletanja počinju pregovori sa teroristima.

12.00 – Počasna četa Garde postrojena u čast predsednika Aleksandra Vučića. Intonirana je himna "Bože pravde". Predsednik dao znak da prikaz može da počne.

11.50 – Sve je spremno za početak prikaza "Sloboda 2017". Na aerodromu u Batajnici okupilo se mnogo građana. Vremenski uslovi su povoljni. Građani mogu da vide i "migove 29" koji su nedavno stigli iz Rusije.

Prikazu "Sloboda 2017" prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić i najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik RS Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora. 

U Batajnici je prikazan deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a najatraktivniji deo predstavljali su naleti avijacije. Srpski vojnici predstavili su borbenu spremnost kroz različite segmente koji uglavnom podrazumevaju rešavanje različitih talačkih situacija, protivterorističke borbe.

Centralni deo bio je prikaz novih vojnika koji su opremljeni po konceptu "1.500", opremljenih savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i izviđačkim sredstvima.

Avijacija je učestvovala u delu prikaza osposobljenosti Vojske Srbije, a u svečanom defileu na kraju svečanosti učestvovalo je 30 letelica – "migovi 29", avioni tipa "orao", G4 i "lasta", kao i borbeni helikopreti.

"Migovi 29" koji su nedavno stigli iz Rusije, nisu učestvovati u letačkom programu, ali su bili izloženi za javnost, a u prikazu je učestvovala i jedna od najpoznatijih akro-grupa, ruski "Striži".

Pored naoružanja Vojske Srbije, kojim su opremljene naše jedinice, prikazan je i deo iz proizvodnog programa domaće namenske industrije.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 20. okt 2017, 22:26) - Миле [neregistrovani]

Мишљење

Не постоји професионална војска која може да брани државу. Барем не са неколико хиљада војника. Цео народ мора да брани своју државу. Свако у свом деловању.

(petak, 20. okt 2017, 18:15) - Dragan Dragan [neregistrovani]

Organizacija

Prevoz lose organizovan od železničke stanice u Batajnici. Slab statički deo izložbe. MIG 21, jedini dvosed koji leti, sa gumama sa kojima se bruka Srbija i VS. Nema helikoptera na statičkoj izložbi, izgleda sve je letelo. Bez ozbiljnog letačkog programa srpskih pilota. Striži dobri ali godinama na Batajnici niko ne može da uradi kobru. Valjda naredni put će doći neki ruski avion sa vektorisanim potiskom.

(petak, 20. okt 2017, 15:40) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Oprezno na obuku ...

Isto vazna je obuka upravljaca ,,Pilota ,za ove masine.......Pero

(petak, 20. okt 2017, 15:30) - anonymous [neregistrovani]

Srecna i dugovecna sloboda!

Zivela slobodna Rusija, i neka opet oslobodi Srbiju!

(petak, 20. okt 2017, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

Majka Rusija

Je od pamtivjeka uvijek spasavala i pomagala SRBE kroz istoriju i da nije tako tesko bi opstali pod naletom zapada kojima smetamo da bi kontrolisali region

(petak, 20. okt 2017, 15:13) - Горан [neregistrovani]

Хвала Русима!

Лепо, веома лепо је све што видим и читам о овом догађају. Хвала братској Русији. Слава Русији, живела Србија.

(petak, 20. okt 2017, 14:24) - Михаил Россия [neregistrovani]

С праздником дорогие товарищи!

Cestitam Srbima 73 godisnjicu oslobodjenja Beograda od nacistickih okupatora!Za mene posebno drago da bas danas ministar odbrane Rusije Sergej Sojgu predao Predsedniku Srbije Aleksandru Vucicu 6 ruskih aviona MiG-29, koji ce cuvati slobodu i bezbednost nase bratske Srbije!Zelim bratskom srpskom narodu mira, sloge, razvoja i prosporiteta, ukljucujuci i razvoj savremene i tehnicke opremljenoj vojske i ratnog vozduhoplovstva Srbije!Veliki pozdrav i sve najbolje iz Sankt-Peterburga!

(petak, 20. okt 2017, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

Drina Marsh

Samo jaka vojska garantuje mir slobodu stabilnost Srbiji i SRBIMA u regionu

(petak, 20. okt 2017, 12:51) - anonymous [neregistrovani]

Sve cestitke

Sve cestitke Vojsci i policiji Srbije.Cuvajte nam Domovinu, Hvala!!!