Вучић: Све ћемо урадити да се роде генерације које неће памтити рат

Морамо да будемо јаки да бисмо били поштовани и да би се чула наша реч, поручио је председник Србије Александар Вучић обраћајући се присутнима у Батајници на приказу "Слобода 2017". Нико неће моћи некажњено да нападне Србију, истакао је председник и поручио да ћемо бранити и своју отаџбину и сваког човека у Србији.

Вучић је поручио да је данас велики дан за Београд и да му се чини да има небеске правде у томе што је Београд ослобођен баш 20. октобра 1944. године, јер су три године раније, од 15. до 21. октобра нацистички окупатори побили и стрељали хиљаде људи.

"Од те смрти и ужаса ослободили смо се 20. октобра", рекао је Вучић и навео да се нада да смо се заувек ослободили оне врсте лудила која сматра да је оправдано убијати у име расе, нације или идеологије која је неке људе сматрала мање вредним од других и то толико мање да не заслужују да живе.

Рекао је да цела та накарадна филозофија више не важи и да "нећемо на њу никада да пристанемо".

Указао је да је образлажући наређење на основу којег су извршени октобарски масакри 1941. у Србији фелдмаршал Вилхелм Кајтел, први човек немачке врховне команде, рекао: "Тамо на истоку живот ионако ништа не вреди".

"Тога смо се ослободили и то победили 20. октобра. Да ли су успели други – не знам и сасвим је могуће да има још оних који нас доживљавају мање вредним, који мисле да не важе за нас и њих иста правила, који сматрају да они сами нешто могу, а ми не. Данас за нас цела та накарадна филозофија више не важи. Ми смо се 20. октобра 1944. тога заувек ослободили", поручио је Вучић.

"Нама је наш живот непроцењиво драгоцен и вредан и бићемо довољно снажни да никоме не дозволимо да га потцени и да га узме", истакао је председник Србије.

Како је рекао, на дан када се рат завршио, "поручујемо да нам је основна намера да се никад више не настави".

Истиче да је Србији потребна стабилност, развој и раст а да је мир основни услов за то.

"Све ћемо урадити да се роде и умру генерације које неће памтити рат и које ће мислити добро о себи а не лоше о другима, оне које ће поштовати а не потцењивати", рекао је Вучић. 

"Непроцењив нам је тај живот – живот сваког човека у Србији" нагласио је председник и додао да ће Србија зато наставити да се развија и да се гради.

"Хоћемо Србију која ће бити гарант мира" 

Истакао је да "хоћемо јаку и развијену државу Србију која ће и свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер".

"Не плашимо се да преговарамо, али нека нико не помисли да преговарамо зато што се плашимо" цитирао је Вучић америчког Џона Кенедија.

"Ми смо ослобођена, независна и суверена земља, која хоће да се бави собом и да ради, напредује и развија се", истакао је председник Србије.

Поручио је да тежимо историјском дуговечном договору са Албанцима, да хоћемо комшијски живот и пријатељство са Бошњацима, већу повезаност са Црном Гором, добре односе са Хрватском...

"Али, свима мора да буде јасно да се не плашимо да преговарамо, али нека нико не мисли да преговарамо зато што се плашимо. И данас, пред војском која је сваког дана боље опремљена, снажнија и обученија и која ће бити све боље плаћена, та је порука јаснија него икада", нагласио је Вучић.

Захвалио се официрима, подофицирима и војницима што су, како је рекао, у последње две деценије издржали бројна понижења због војске и земље коју штите и што су били стрпљиви, чекајући боља времена и поручио им да су та боља времена стигла и да ће из године у годину живети боље, а њихова деца имати бољу будућност.

"Ова земља је наше двориште, које смо ослободили својом крвљу, чак и када смо га ослобађали и за друге и не треба никоме да смета што се нашим двориштем толико поносимо. Нећемо улазити у туђе и бићемо отворени још више за свакога ко дође као пријатељ, само тражимо да нико не помисли да смо мање вредни и да може да нам узме оно што највише ценимо, а то је наша слобода", поручио је Вучић.

Како је рекао, тражимо отворено да нас нико не тера да се стидимо свих наших ратова и слободе коју смо освојили, зато што смо је заслужили својом крвљу, а не туђом.

Зато смо, каже, заслужили и прославу великог дана када је Беоргад ослобођен.

"Славићемо га увек са руским пријатељима, који су са совјетским народима, са српским и другим југословенским народима ослобађали Београд, гинули за слободу и овде пролили крв да бисмо ми данас уживали у ономе што нам је највредније", подвукао је председник Србије.

Захвалио се председнику Русије Владимиру Путину и руском министру Сергеју Шојгуу за наоружање које су нам дали и предали и које смо добили да заувек њиме управљамо.

"Хвала вам што цените наш живот и што не мислите да је живот народа у Србији мање вредан. Хвала и европским пријатељима на подршци у развоју наше земље, али хвала најзаслужнијима што удишемо слободан ваздух. Нека је вечна слава ослободиоцима Београда, борцима Народноослободилачке војске, који су ослободили наш град, Црвеноармејцима који су учествовали у ослобађању. Нека живи слободна Србија", поручио је Вучић.

број коментара 39 Пошаљи коментар
(петак, 20. окт 2017, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

E, Vucicu

da si ovakav bio 90-ih...

(петак, 20. окт 2017, 22:44) - aleksandra60 [нерегистровани]

predsednik

Najveca sreca za jednu zemlju je da joj se deca rode i zive u miru bez ratova i straha od siromastva i gladi.Srbija se trudi da tako i bude.

(петак, 20. окт 2017, 21:25) - Хедона [нерегистровани]

Србија

Нама је наш живот непроцењиво драгоцен и вредан и бићемо довољно снажни да никоме не дозволимо да га потцени и да га узме.Србија је та која треба да ради на томе да грађани живе у јединству. Србија треба да ради на томе да Западни Балкан буде јединствен.

(петак, 20. окт 2017, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

Никада нећемо заборавити херојску народноослободилачку борбу!

Смерть нацистам! Красной Армии слава!

(петак, 20. окт 2017, 19:50) - Ana [нерегистровани]

Mir

Deca su nasa buducnost, i ne daj Boze nikad vise rata!

(петак, 20. окт 2017, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

E zato mora biti jaka i mocna vojska da slobodno i mirno zivimo

(петак, 20. окт 2017, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Srbija je stabilna i nezavisna zemlja.

(петак, 20. окт 2017, 19:33) - Воронцов [нерегистровани]

Рат никада није зависио од Срба

Увек је рат наметао спољни фактор. Зато понављање ових мисли нема неки значај пошто ратови нису зависили од Срба и они их у прошлости једноставно нису могли избећи.

(петак, 20. окт 2017, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

Vasa

Srbija je jaka i stabilna i moramo biti ujedinjeni kako bi nas postovali u svetu.

(петак, 20. окт 2017, 18:32) - Ana [нерегистровани]

komentar

Jačanjem našeg naoružavanja i odbrane stekli smo neki ugled ali i sigurnost medju nama. Nadamo se miru uz stabilnu politiku, bez ratova...