"Prve godine života ključne za razvoj deteta"

Najvažnije ulaganje u budućnost zemlje je ulaganje u rani razvoj deteta, poručeno je sa Konferencije u Beogradu, posvećene ranom razvoju. Unicef je, u saradnji sa ministarstvima zdravlja, prosvete i rada, a uz medijsku podršku RTS-a, pokrenuo kampanju "Svaki trenutak je važan", čiji je cilj da se istakne značaj ranog razvoja deteta i podstakne razvoj usluga koje bi omogućile da sva deca imaju jednake uslove rasta i razvoja.

Prvih 1.000 dana života ključne su za pravilan razvoj deteta, a svako dete može dostići puni potencijal uz ljubav, pravilnu negu, ishranu, istaknuto je na konferenciji "Najvažnije ulaganje u budućnost zemlje – rani razvoj zemlje".

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da kada se govori o ranom razvoju dece misli se na njihovo zdravlje, obrazovanje, ishranu i zaštitu od nasilja.

"Naša zemlja je zaista na ovom polju radila, potpisnici smo Konvencije o pravima deteta. Srbija je zakonom odredila da deca do tri godine ne smeju biti smeštena u instituciju, već u porodicu", naglasila je Đukić Dejanovićeva.

Ona je podsetila da je naša zemlja na nivou Evrope među zemljama sa najnižom stopom institucionalizacije dece – na 10.000 najmlađih tek osam bude smešteno u neku instituciju.

"Uspeli smo za pet godina da prepolovimo stopu smrtnosti kod odojčadi i da smanjimo stopu smrtnosti dece do pet godina", pojasnila je ona.

Činjenica je, dodaje, da je smrtnost kod romske dece mlađe od pet godina dvostuko veća nego među decom iz opšte populacije.

Kako kaže, veliki problem predstavlja i nasilje svih vrsta nad decom, te da je princip Srbije nulta tolerancija na svako nasilje i na tom planu dosta je urađeno, pre svega usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Govoreći o obrazovanju ona je rekla da je predškolsko obrazovanje najslabija karika u obrazovnom sistemu i da tek polovina dece od tri i po do pet godina ide u vrtić.

"Na ovom polju već radimo i uz podršku Unicefa radimo na obezbeđivanju većeg obuhvata dece predškolskog uzrasta", pojasnila je ona.

Ministarka se osvrnula i na problem imunizacije i ukazala da je 2007. godine 96,7 odsto dece bilo vakcinisano, a da obuhvat 2015. godine pao na 84 odsto.

Ona je sve pozvala da budu podrška roditeljstvu, da predškolsko obrazovanje bude dostupno za svako dete, da deca imaju bezbedno detinjstvo, da se radi na unapređenju njihovog zdravlja, da se radi na ranom otkrivanju teškoća u razvoju. 

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ukazao je da poseban akcenat treba staviti na rani razvoj deteta, jer su prve godine života najvažnije.

Podsetio je da žene u Srbiji imaju godinu dana pravo na porodiljsko bolovanje, da ukoliko dete ima poteškoće u razvoju majka uz njega može ostati do navršene pete godine.

On je naglasio da je pri kraju izrada Zakona o finansijskoj podršci roditeljima sa decom.

Srbija je uspela, kako je rekao, da broj mališana do tri godine u institucijama svede na minimum, danas ih ima svega 29 u svim ustanovama u našoj zemlji.

Regionalna direktorka Unicefa za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan podsetila je da ukoliko dete nije zaštićeno od siromaštva, ima lošu ishranu, nije zaštićeno od nasilja i njegov razvoj je pod štetnim uticajem.

Kako je rekla, u Srbiji je ostvaren veliki napredak do sada da sva deca ostvare pun potencijal, ali da mnogo toga još može da se uradi.

Dodaje da se može više uraditi da se poveća obuhvat dece u predškolskim ustanovama, da više romske dece bude u vrtićima, da se očevi više angažuju.

"Razvoj u detinjstvu daje osnov za razvoj budućeg društva", pojasnila je ona.

Zaključci doneseni na konferenciji doprineće da se formuliše Poziv na akciju za podršku razvoju dece u ranom detinnjstvu koji će Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u narednom periodu potpisati i tako usmeriti svoje koordinisano delovanje za dobrobit svakog deteta i porodica u Srbiji.

Unicef će nastaviti da pruža podršku Vladi Republike Srbije da se unapredi razvoj dece u najmlađem uzrastu, posebno one koja su najosetljivija. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво