U Glavincima kod Jagodine podignut spomenik srpskom seljaku

U selu Glavinci kod Jagodine svečano je otkriven spomenik srpskom seljaku, jedinstven u Srbiji, koji su podigli meštani u znak zahvalnosti selu i starijim generacijama, a u cilju očuvanja tradicije i sećanja kako se nekad obrađivala njiva.

Spomenik je delo mladog vajara Ivana Markovića iz Jagodine. Napravljen od betona ali je patiniran u boju bronze. Prikazuje muškarca koji u jednoj ruci nosi motiku a u drugoj testiju sa vodom, dok žena ide iza njega i nosi korpu sa hranom i motiku.

Spomenik su otkrili potpredsednik mesne zajednice Zoran Gligorijević i najstariji meštanin sela Živko Vasiljević koji ima 93 godine i koji se celog života bavio poljoprivredom.

"Nismo čuli da negde u Srbiji postoji sličan spomenik. Neka mi budemo inicijatori da se slični spomenici podižu i u drugim mestima", rekao je Gligorijević.

Spomenik je podignut kao deo obeležavanja 280 godina od osnivanja sela, a nalazi se na važnoj raskrsnici u selu, kaže hroničar sela Rade Milosavljević.

"Ovo mesto gde se nalazi spomenik je najznačajnija raskrsnica u selu odakle vode putevi ka Kragujevcu, ka Juhoru, Rekovcu i Jagodini", kaže Milosavljević.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 03. avg 2017, 21:08) - Браво! [neregistrovani]

Најзад!

Село нас је одржало,њему хвала!-Одавно сам слично предлага!-Фали само запрега!

(četvrtak, 03. avg 2017, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Najbolje mesto u Srbiji za spemenik "Seljaku", je....

.....u centru - Beograda!!!