Preminuo Miki Savićević, bivši šef "Geneksa"

Milorad Miki Savićević, dugogodišnji direktor jugoslovenskog trgovinskog giganta "Geneksa", preminuo je protekle nedelje u 82. godini života.

Savićević je bio jedan od najpoznatijih i najuspešnijih menadžera bivše Jugoslavije, iz vremena kada se funkcija menadžera nije tako zvala.

Bio je prvi čovek "Geneksa" od 1970. do 1990. godine, a zatim i posle oktobarskih promena 2000. godine. Radni vek je još kao student počeo u toj firmi 1956. godine.

Smenjen je prvo 1991. godine pod pritiskom tadašnjeg režima, a zatim još jednom, 2006. godine.

Kako je tada govorio, "nasilno je poslat u penziju", a godinu kasnije je i uhapšen zbog sumnji u malverzacije i zloupotrebe vredne 24,5 miliona evra, preneo je B92.

Savićević je tada bio direktor kompanije "Internacional CG", koja je bila naslednica "Geneksa" i u čijem su vlasništvu bili hoteli "Interkontinental", "Grand", apartmani "Konaci" i druga vredna imovina.

Pre hapšenja je govorio da "neće odustati od 'Geneksa'", a opirao se strategiji tadašnje Vlade Srbije za privatizaciju nekada jedne od najvećih firmi u Jugoslaviji.

"Geneks" je osnovan 1952. godine, kada je počeo da razvija spoljnotrgovinske odnose uglavnom sa zapadnim zemljama, a Savićević je na čelo kompanije stigao kada je već postala državni gigant.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 31. jul 2017, 15:07) - Markovljev [neregistrovani]

Otišao je borac

Ne samo Genex, ali i mnogo drugih svetskih ginata (danas se upravo piše o preuzimanju Energoprojekta) je otišlo u nepovrat istorije zahvaljujući divljim privatizacijama. Miki je jedan od boraca koji nije prihvatao privatizaciju na način na koji je bila izvršena, bio je to čovek kome je bilo više stalo do uspeha firme nego svog ličnog prosperiteta. Otišla je legenda biznismen i humani čovek.