Uvođenje reda na lokalnom nivou

Broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi trebalo bi u naredne četiri godine da se sa 22 hiljade, smanji na 12 hiljada. Ministar Milan Marković najavljuje uvođenje reda na tom novou.

Prema evropskim standardima, na hiljadu stanovnika, trebalo bi da radi jedan činovnik.

Međutim, u opštinama sličnih karakteristika broj zaposlenih se razlikuje i do pet puta.

Polovina gradskog budžeta Leskovca, koji iznosi milijardu i 700 miliona dinara, odlazi na plate zaposlenih. U gradskoj upravi trenutno radi više od 700 ljudi.

Iako svesni viška zaposlenih, u gradskoj upravi nisu hteli da otpuštaju radnike.  

Za razliku od Leskovca, Šabac ima najmanje zaposlenih u opštinskoj upravi u odnosu na broj stanovnika. Građani su uglavnom zadovoljni.

Opštine će morati da nađu mehanizam, kako bi jedan broj zaposlenih dobrovoljno napustio opštinsku upravu.

U suprotnom, smanjenje broja zaposlenih biće regulisano promenom zakona o sistematizaciji radnih mesta, pa će se na taj način, iz godine u godinu, smanjivati broj zaposlenih u opštinskim administracijama.

Iz fondova igara na sreću i drugih fondova koje bi obezbedila država, bilo bi moguće obezbediti dobrovoljni odlazak.

Uvođenje reda na lokalnom nivou

Gostujući u Drugom dnevniku RTS-a, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da postoje određena sredstva koja se daju opštinama u cilju racionalizacije i nekih drugih projekata.

"Nameravamo tim sredstvima da pomognemo dobrovoljni odlazak jednog broja zaposlenih u opštinskim upravama, ali će biti i prirodnog odliva s obzirom da ljudi idu u penziju", precizirao je Marković.

Istakao je da bi realan broj predstavnika u opštinskim upravama trebalo da bude na nivou od jedan do 1,5 promila u odnosu na broj stanovnika opštine.

"Ukoliko to ne bude moglo na taj način, mi ćemo prisiliti lokalne samouprave da pronađu način, jer su one zapošljavale te ljude", rekao je Marković.

Ministar je dodao i da postoji mogućnost da plate čelnika lokalne samouprave budu smanjene, kao što je to učinjeno i sa naknadama članovima upravnih odbora javnih preduzeća.

Ocenio je i da je odluka Vlade Srbije da smanji plate članovima upravnih i nadzornih odbora bila veoma korisna, i u ekonomskom i u etičkom smislu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво