Besplatni udžbenici za treće dete

Treće i svako naredno dete u porodici ubuduće će imati pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. To je odluka resornog ministarstva, a važiće od naredne školske godine. Prijavljivanje u školama je počelo.

Iz besplatnih udžbenika u školi Branislav Nušić u Rataju kod Vranja ove školske godine uči desetoro dece. Novinom da i treće dete dobije komplet udžbenika, broj dece, očekuju, biće duplo veći.

"Svaki besplatan udžbenik je dobrodošao. Od ukupno 124 porodice, 23 porodice su one koje imaju više od dvoje dece", kaže pedagog Danijela Popović iz OŠ "Branislav Nušić" u Vranju. 

U jednoj od beogradskih škola samo troje od 700 učenika ima pravo na besplatan komplet udžbenika. Za one, koji ih nisu dobili, škola je pronašla rešenje.

"Pošto su prošle godine birani udžbenici po novom programu za tri godine, Savet roditelja i mi smo doneli takvu odluku da bi ostalo što više udžbenika koje mogu da naslede za decu kojima je teško da izdvoje celokupnu sumu, tako da i sada ovo što postoji u biblioteci, koji god učenik se javi da nema knjigu biblioteka i škola im izađu u susret", kaže  Zlatko Grušanović, direktor OŠ "Vuk Karadžić".

Ova vrsta pomoći deo je plana Vlade kako bi podstakla natalitet. Veruju da udžbenici idu u prave ruke.

"Kada donesete potvrdu da ste korisnik socijalne novčane pomoći ne postoji način da prevarite nekoga, to je jedan od dokaza, zato smo se i odlučili da moramo imati jedan realan pokazatelj ko treba da dobije udžbenike, jer svaki drugi nejasan kriterijum bi možda mogao da proizvede situaciju da neko kome zapravo nisu potrebni uzme na račun nekoga kome su ti udžbenici potrebni", kaže Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete. 

Za komplet knjiga treba izdvojiti 15 hiljada dinara. Zato je pomoć doborodošla, saglasni su u Udruženju "Roditelj".

"Bez obzira što u školama daju i na rate, to je veliki izdatak, kada znamo da usput imamo još neke stvari, sveske, olovke, sve ono što ide kada dođe septembar, tako da to jeste jedna jako dobra vest i mislim da će porodicama sa više dece doprineti da lakše uđu u školsku godinu", kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Za nabavku besplatnih udžbenika  Ministarstvo prosvete odredilo je 500 miliona dinara. Plan bi uskoro trebalo da usvoji Vlada.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво