Formiran medijski savez Srbije

Više udruženja novinara i sindikata udružilo se u medijski savez radi zaustavljanja urušavanja medija i novinarstva, vraćanja dostojanstva i ugleda profesije i zaštite radnih prava medijskih radnika u Srbiji, navodi se u saopštenju te novoformirane organizacije.

U medijskom savezu su Sindikat novinara Srbije (SINOS), Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR) i Društvo novinara Vojvodine (DNV).

Kako se navodi u saopštenju, medijski savez aktivno će se uključiti u izradu nove medijske strategije sa konkretnim predlozima.

Oni su postigli dogovor o ciljevima koje će zajednički zastupati, a to se, između ostalog, odnosi na obezbeđivanje opstanka nacionalne državne agencije Tanjug.

Prema mišljenju ovih udruženja, izmenom zakona neophodno je i osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa u skladu sa preporukama Saveta Evrope iz 2007. godine i do sada važećom medijskom strategijom i Medijskom studijom koju su uradili eksperti EK.

Neophodno je i obnoviti Međunarodni radio Srbija, transparentnost vlasništva i finansiranja.

Medijski savez traži da medijska udruženja koja apliciraju na budžetska sredstva na konkursima koje raspisuje Ministarstvo kulture isključi iz odlučivanja jer se radi o sukobu interesa.

Članovi komisija koji su učestvovali u radu na lokalnom i republičkom nivou zbog čijih predloga su lokalne samouprave predmet sudskih sporova ne mogu ponovo biti predlagani u ta tela dok se ne okončaju sudski sporovi, navodi se u saopštenju.

Traži se i ravnopravan tretman svih udruženja i organizacija prilikom korišćenja Doma novinara, delegiranja članova udruženja i organizacija u regulatorna ili samoregulatorna tela, formiranje Registra stranih donatora koji će biti dostupan javnosti, zaustavljanje monopolizacije i tajkunizacije medijskog tržišta.

Takođe udruženja smatraju da je neophodno uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora kako bi bili zaštićeni medijski radnici i u onim medijima čiji vlasnici nedozvoljavaju osnivanje sindikata.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">