Promocija projekta "Zaboravljeni admiral"

Admiral Ernest Trubridž je britanskoj i srpskoj javnosti gotovo potpuno nepoznato ime. A reč je o čoveku koji je čak tri ratne godine proveo sa srpskom vojskom na važnim dužnostima. U rezidenciji ambasadora Velike Britanije u Beogradu promovisan je projekat "Zaboravljeni admiral", koji RTS radi u saradnji sa britanskom ambasadom i Ministarstvom odbrane.

Admirala Trubridža poslao je Vinston Čerčil kada se srpska vlada obratila članicama Antante za pomoć u borbi protiv austrougarskih rečnih brodova. 

U Beograd je stigao februara 1915. godine sa 70 britanskih vojnika, sa osam teških topova, minama i torpedima. Bio je lični savetnik regenta Aleksandra, a sa srpskom vojskom je ostao do oslobođenja Beograda. 

"Ja sam o Ernestu Trubridžu saznala dok sam radila film 'Srbi na Krfu' i moram zaista da priznam da je nekoliko stvari mene prilično iznenadilo, da smo imali tako visoko pozicioniranog britanskog vojnika koji je delio sudbinu sa srpskom vojskom. On se zajedno sa srpskom vojskom povlačio preko Albanije i bio sa nama u svim kritičnim trenucima", rekla je Slađana Zarić, autor projekta "Zaboravljeni admiral". 

Praunuk admirala sa ponosom pokazuje Karađorđevu zvezdu drugog stepena koju je 1918. regent Aleksandar skinuo sa svoje uniforme i dodelio je njegovom pradedi.

"Ovo je posebna medalja jer je pripadala princu-regentu Aleksandru. Moja porodica je veoma uzbuđena zbog ovog projekta", rekao je Tom Trubridž, praunuk admirala Ernesta Trubridža.

Prvi kadrovi dokumentarnog filma "Zaboravljeni admiral" biće snimljeni ovih dana u Beogradu.

Film i objavljivanje dnevnika koje je vodio dok je bio sa srpskom vojskom biće jedna od manifestacija kojom Ambasada Velike Britanije u Beogradu obeležava 180 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи