Titula "žena zmaj" za pet preduzetnica

Udruženje poslovnih žena Srbije dodelilo je pet nagrada "Cvet uspeha za ženu zmaja" najuspešnijim preduzetnicama.

Nagradu za "najevropskiju firmu" su dobile Svetlana Miljković, direktorka preduzeća "Sweet Home" iz Brusa, i Jelena Čitaković, direktorka "Arpela" iz Beograda.

Za najbolji model zapošljavanja nagradu je dobila Slavica Ćirić, osnivačica i direktorka Zanatske zadruge "Damsko srce" iz Pirota.

Nagrade u potkategoriji "samozapošljavanje" dobile su Dragana Vujović Đermanović, vlasnica preduzeća "Pepper communications" iz Novog Sada, i Žaklina Nedeljković, vlasnica Ambulante za zdravstvenu negu "Mobilna sestra" iz Beograda.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić, rekla je na jubilarnoj dodeli nagrada da je manifestacija u prethodnih deset godina promovisala više od 400 preduzetnica iz Srbije.

Naglasila je da su institucije prepoznale značaj ženskog preduzetništva i da je na tom polju ostvaren značajan pomak, ali da je potrebno raditi na razvoju dijaloga poslovnih žena i institucija i na edukaciji i povezivanju.

Sanja Popović Pantić je dodala da u Srbiji opstaje rodni stereotip, pogotovo kada su u pitanju velike pozajmice i krediti, jer se žensko preduzetništvo vezuje za slabiji finansijski potencijal.

Popović Pantićeva je rekla da je udeo žena u preduzetništvu Srbije 31 odsto, što je u odnosu na 2012. porast od četiri procenta. Ukazala je na to da je potrebno raditi i na održavanju postojećih preduzeća, jer se mnoga gase.

Dodala je da u deset gradova Srbije postoje lokalna udruženja kroz koja žene mogu da nauče kako da pokrenu sopstveni biznis.

Potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Olivera Popović je rekla da poslednjih godina ima pomaka u ženskom preduzetništvu mladih i dodala da nove tehnologije mogu omogućiti ostanak mladih u Srbiji, gde će započeti biznis.

broj komentara 0 pošalji komentar