Pet privatnih univerziteta za izjednačavanje sa državnim

Deklaraciju o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji potpisalo je pet privatnih univerziteta i tom prilikom naglasili su da se do kvalitetnog obrazovanja može doći slobodnom konkurencijom i izjednačavanjem privatnih i državnih univerziteta.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Univerziteta Metropolitan, Univerziteta Privredna akademija, Univerziteta Edukons, Univerziteta BK Alfa i Univerziteta u Novom Pazaru.

Rektor Univerziteta Metropolitan Dragan Domazet kaže da se do kvalitetnog obrazovanja može doći samo slobodnom konkurencijom i ravnopravnošću privatnih i državnih univerziteta.

Ističe da je prva mera promena sistema finansiranja, koja bi bila usmerena prema studentu, odnosno da studenta finansira država, a on sam bira da li će obrazovanje nastaviti na privatnom ili državnom fakultetu.

Kao model finansiranja naveo je neki vid kreditiranja koje bi studenti dobijali od države, a koje bi kasnije, kada završe studije i zaposle se, vraćali.

Druga opcija je da država plaća školarine delimično ili u potpunosti u zavisnosti od uspeha studenta na fakultetu.

"Mnoge stvari bi se tako regulisale, imali bi potpuno drugi sistem obrazovanja. To bi obezbedilo ravnopravnost svih visokoškolskih ustanova", rekao je Domazet.

Dodao je da se potpisnici Deklaracije bore protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju koje urušavaju njegov kvalitet, te da formiraju Etički odbor, a najavili su i usvajanje Etičkog kodeksa, kako bi ispitali i osudili sve pojave neetičkog i neprimerenog ponašanja.

Predstavnik Univerziteta Edukons Aleksandar Andrejević kaže da je cilj unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja i da privatni Univerzitet osnivanjem Etičkog kodeksa žele prvi da reaguju na negativne pojave u visokom obrazovanju.

Pred zakonom su, kako naglašava, izjednačeni i privatni i državni fakulteti, ali u praksi nije tako.

Predstavnica BK Alfa univerziteta Mila Popović Živanović smatra da privatni univerziteti mogu da popune neku vrstu praznog prostora i da razvijaju specifične programe koji su odgovor savremenom svetu - informatika, strani jezici, zaštita životne sredine.

Predstavnik Univerziteta privredne akademije Marko Carić tvrdi da je važno da privatni i državni univerziti imaju jednake uslove za rad, kao i da treba više raditi na međunarodnoj saradnji sa drugim univerzitetima i podizanju međunarodnog ugleda univerziteta.

Takođe, predstavnik Univerziteta u Novom Pazaru Suad Bećirović napominje da je neophodna veća fleksibilnost studenata i razmena sa univerzitetima u inostranstvu.

Neophodno je raditi na kvalitetu kadrova predavača, jer, kako dodaje, članstvom u EU Srbija će postati deo evropskog prostora obrazovanja.

Na potpisivanje zajedničke Deklaracije o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja pozvani su svi privatni univerziteti, ali se saglasilo samo pet.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 08. jul 2016, 11:50) - Student [neregistrovani]

Jaka mustra

E, aj bar da su neki fakulteti, pa da potpisuju deklaracije, kad ono... Cista buvlja pijaca za obrazovanje.

(petak, 08. jul 2016, 10:40) - Јован Босић [neregistrovani]

Деклерација

Како би било да се састану представници државних универзитета и да потпишу деклерацију која ће садржати иницијативу за укидање приватних факултета и забрану својим професорима да тезгаре по приватним факултетима?