Vidovdan u britanskom parlamentu posle sto godina

Jedan od najvećih srpskih praznika, Vidovdan, obeležen je juče u britanskom parlamentu, prvi put nakon sto godina. Događaj su organizovali Ambasada Republike Srbije u Londonu i Srpski Savet Velike Britanije, dok je koordinator bio Srpski siti klub iz Londona.

Vidovdan je u Velikoj Britaniji prvi put obeležen 1916. godine kao „Dan Kosova", kada je organizovan niz školskih i javnih manifestacija u znak solidarnosti sa srpskim saveznicima. Sto godina kasnije, 28. juna 2016, događaj povodom obeležavanja Vidovdana i "Dana Kosova" vodio je Stjuart Andru, potpredsedavajući Svepartijske grupe za Srbiju, navodi se u saopštenju Srpskog siti kluba.

Prigodan program su upriličili Dženi Blejk (penzionisana radnica Nacionalne zdravstvene službe iz Sautemptona), koja je pročitala govor o ovom velikom danu. Glumica Marija Pavlović iz Alporta, izrecitovala je nekoliko srpskih pesama iz Prvog svetskog rata, dok je Živorad Nikolić, harmonikaš She' Koyokh benda, odsvirao neke od najpoznatijih srpskih pesama iz Velikog rata.

Događaj su organizovali Ambasada Republike Srbije u Londonu i Srpski Savet Velike Britanije, dok je Srpski siti klub bio koordinator. 

Iz Srpskog siti kluba istakli su da je obeležavanje Vidovdana još jedan dokaz uzajamnog poštovanja i veoma jake spone između dve zemlje, kako pre sto godina, tako i sada.

"Nama, kao Klubu, je izuzetna čast da svojim radom i doprinosom neprekidno omogućavamo da se most prijateljstva između Srbije i Velike Britanije održi na najvišem nivou, i da uz pomoć i saradnju sa našim raznim organizacijama održavamo vrlo visoku svest o našoj zajednici, i radimo na očuvanju našeg identiteta i kulturne baštine", kaže se u saopštenju.

Srpski siti klub podseća da je tokom Prvog svetskog rata u britanskom javnom mnjenju Kosovo bilo veoma prisutno, zbog čega je 28. jun i proglašen za "Dan Kosova". Napominje da je himna Srbije je otpevana mnogo puta u Velikoj Britaniji u to vreme, kako na javnim događajima, tako i u crkvama, u školama i na koncertima.

Mančester Gardijan je za 28. jun 1916. napisao da "od svega čudnog što se može desiti tokom rata, teško da postoji bilo šta što je na tako čudan način bitno kao Dan Kosova, onakav kakav se obeležava ove godine. Zaista je neobično i retkost da se u Londonu, Mančesteru i ostalim engleskim gradovima ljudi sastaju da bi obeležili sećanje na bitku koja se desila na Balkanu pre 527 godina."

Srpski siti klub je nezavisna i nepolitička organizacija sa sedištem u Londonu stvorena da podstiče interese društva srpskih profesionalaca. Cilj organizacije je da obezbedi mrežu kontakata svim Srbima koji žele da naprave karijeru u londonskom Sitiju, a u poslednjih nekoliko godina i za one koji žele da se vrate u Srbiju, navodi to udruženje.

Srpski siti klub je osnovan kasnih 90-ih godina prošlog veka od strane nekolicine srpskih entuzijasta zaposlenih u londonskim finansijskim institucijama. Njihova ideja je bila da ožive neformalan klub koji bi okupio mlade srpske profesionalce koji žive i rade u Velikoj Britaniji. Od 2004. godine broj članova Kluba se neprestano uvećava i do danas je dostigao 1.800.

Članovi su uglavnom locirani u Londonu gde rade u raznim delatnostima kao naučnici, doktori, bankari, inženjeri, predavači, državni službenici u najpoznatijim britanskim i globalnim institucijama. Srpski siti klub je pokrenuo projekat "povratak stručnjaka" kroz koji omogućava srpskim profesionalcima da se vrate u Srbiju.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво