Usvojen Pravilnik o procedurama za utvrđivanje plagijata

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je Pravilnik kojim su definisane jasne procedure kako se utvrđuje da je neki pisani rad plagijat i mere koje izriče dekan fakulteta, a koje mogu biti i oduzimanje zvanja.

Prorektor UB Živan Lazović kaže da onog momenta kada se posumnja da je neki rad plagijat, matični fakultet formira etičku komisiju, koja zatim inicira formiranje stručne komisije na fakultetu, gde jednog člana daje veće grupacija, a dva člana sam fakultet.

"Stručna komisija kada završi rad podnosi izveštaj etičkom komitetu, a on obaveštava nastavno - naučno veću i dekanu. Ukoliko se utvrdi da je rad plagijat dekan je obavezan da izrekne meru. Ukoliko je reč o doktoratu i neko stekao zvanje na taj način, dekan mu oduzima zvanje", rekao je Lazović novinarima nakon sednice Senata.

Ukoliko su nezadovoljni odlukom stručne komisije, kako kaže, može da se pokrene drugostepeni postupak pred Odborom za profesionalnu etiku na nivou univerziteta koji formira komisiju.

"Na Odboru za profesionalnu etiku je da donese nepristrasnu odluku i sud kada je reč da li je neki rad plagijat", naglašava Lazović.

Mere odgovornosti predviđene su i za one koji doprinose prekršajima, ali i protiv onih koji nekog neosnovano optuže za plagijat.

Rektor UB Vladimir Bumbaširević kaže da će svi postupci koji su u toku biti tretirani po ovom pravilniku, koji nakon usvajanja na Senatu treba da bude objavljen u univerzitetskom glasniku.

Bumbaširević nije mogao da precizira kada će biti vođen postupak za utvrđivanje da li je doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog plagijat.

Senat je, osim Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, usvojio i Kodeks profesionalne etike UB i Pravilnik o radu etičkih komisija i odbora za profesionalnu etiku UB.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво