Dubrovački atentat na Tita

Podgrejana priča o pokušaju ubistva bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita 1950. godine osvanula je juče u "Dubrovačkom dnevniku", iako je o atentatu još 2004. godine govorio penzionisani general-major JNA Marijan F. Kranjc.

Dubrovački dnevnik je naveo da je Tito preživeo direktan atentat u Dubrovniku i to zahvaljujući panciru.

Kako se navodi, bezbednosne službe JNA i Maršalat imali su informacije da bi moglo doći do atentata i zbog toga je Tito stalno nosio neprobojni prsluk.

Dubrovački dnevnik navodi da je rukovodstvo informbirovske emigracije u Sovjetskom Savezu i Rumuniji zaključilo da bi Tita trebalo likvidirati na klasičan način.

Za atentatora je izabran potpukovnik gBranko Rudić, jedan od ličnih Titovih pratilaca, ali i pristalica IB-a. Plan je bio da se atentat izvrši u Titovoj rezidenciji u Dubrovniku.

Rudić je iz neposredne blizine ispalio tri hica pravo u Tita dok je dolazio u radni kabinet iz svoje sobe. Međutim, pancir je ga je spasio sigurne smrti.

Dubrovački dnevnik napominje da je atentat u Dubrovniku dugo bio tajna i da ništa o tome nije objavljeno. Kako je navedeno, pomenuo ga je samo Vjenceslav Cenčić.

Ipak, o atentatu u Dubrovniku 1950. godine govorio je penzionisani general-major JNA i bivši pripadnik KOS-a Marijan F. Kranjc, autor knjige "Urote i atentati na Tita".

On takođe navodi da je Branko Rudić u Tita ispalio tri hica, ali da ga meci nisu povredili jer je nosio zaštitni prsluk. Titova pratnja je potom atentatora likvidirala na licu mesta.

Hrvatski Nacional je 2004. godine objavio intervju sa Kranjcom, u kojem je navedeno da je on skoro 30 godina bio pripadnik KOS-a i da je nekada i sam učestvovao u zaštiti Tita.

Na temelju sakupljenih podataka i istraživanja autor je zaključio kako je protiv Tita planirano, pokušano i izvedeno 75 zavera i atentata.

Kako je naveo Kranjc, cilj je bila politička kompromitacija ili raspad Jugoslavije. Smatra da su međunarodne zavere bile najopasnije, "poput informbirovske, kombinovane sa raznim vojnim i diverzantsko-terorističkim grupama".

Naveo je da je sistem zaštite predsednik Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata bio kopiran po uzoru na tajne službe SSSR-a.

Nakon prekida odnosa sa Staljinom 1947. godine stvara se „sistem tri sigurnosna kruga", pojačan savremenom tehnologijom. Od tada pa do Titove smrti sistem se nije menjao, samo je bio upotpunjen novim tehničkim rešenjima.

Međutim, ipak je izvršeno četiri atentata. Prvi je bio 1944. nakon Desanta na Drvar kada su nemačke snage htele da obezglave partizanski pokret. Drugi je bio 1947. na Brdu kod Kranja. Reč je o takozvanom "medicinskom atentatu" u kojem je Tito zadobio prostrelnu ranu.

U Beogradu je 1948. godine organizovan nalet tramvaja na Titov auto. Kao četvrti atentat, Kranjc navodi atentat u Dubrovniku. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 03. feb 2016, 09:03) - Kole [neregistrovani]

E, pa

ovoj lazi nema kraja. Atentator je bio u njegovoj pratnji i nije znao da Tile nosi pancir. Pazi molim te.

(sreda, 03. feb 2016, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

istina

da istina

(sreda, 03. feb 2016, 01:22) - anonymous [neregistrovani]

potpuno...

...se slazem

(sreda, 03. feb 2016, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

Re: Nejasnoca

Po prici, popukovnik Branko Rudic je odmah na licu mesta likvidiran od strane ostalog Titovog obezbedjenja! Ovaj dogadjaj nije otisao u javnost, da ne bi "pala bruka" na gardiste i tadasnju sluzbu obezbedjenja Marsala.

(utorak, 02. feb 2016, 23:43) - раша [neregistrovani]

нејасноћа

Шта је радила служба обезбеђења? Шта је било са атентатором? Ка коме је водила истрага? Много питања, а мало одговора.

(utorak, 02. feb 2016, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

hmmm

Mislim da nema veze sa istinom. Po meni je misterioznije zbog cega je Titova zena tolike decenije zivela u kucnom pritvoru?

(utorak, 02. feb 2016, 22:21) - anonymous [neregistrovani]

Pa sta !

Nije to nista u odnosu na to , koliko je atentata do dan danas preziveo Fidel Kastro .

(utorak, 02. feb 2016, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

koliko malo znamo ...

kada mislimo ,da je Jugoslavija bila jaka drzava , ...neponovilo se .....Srbija

(utorak, 02. feb 2016, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Југославија је била снажна држава

Разбијена је да бисмо данас живели у западним колонијама!

(utorak, 02. feb 2016, 21:17) - Gluposti! [neregistrovani]

I najsitniji kriminalac zna...

gde se puca: U glavu!