Читај ми!

Jakšić: Može da se očekuje nastavak terorističkih napada

Teroristički napad u Parizu pokazuje ambiciju Islamske države da pobedi Al Kaidu i da se nametne kao vođa svetskog džihadističkog pokreta, rekao je stručnjak za Bliski istok Boško Jakšić i dodao da je sasvim moguće da će se ovako nešto dogoditi i u ostalim zemljama Evrope.

Boško Jakšić je u izjavi za Tanjug rekao da veoma uznemirava činjenica to što se terorizam iz Sirije i Iraka preselio u Evropu, i poručio da će se on sprečiti samo kada se situacija na Bliskom istoku bude rešila.

"Evropa pokušava razmenom podataka i zatvaranjem granica da spreči terorizam, ali pokazalo se da je to za sada još neefikasno i da će terorizma biti dok se ne reše stvari tamo gde nastaju, a to je na Bliskom istoku. Međutim, ta rešenja su udaljena kako kada je reč o frontu gde se ratuje, a tako isto i kada je reč o diplomatiji", smatra Jakšić.

Jakšić dodaje da su francuske službe bezbednosti, posle napada na redakciju lista Šarli ebdo, pojačale nadzor i praćenje osumnjičenih, ali da jučerašnji napad pokazuje da je veoma teško suprotstaviti se organizaciji Islamske države koja je, kako je rekao, očigledno veoma precizno pripremila koordinisanje napada u Parizu.

"Islamska država nažalost drži lekciju iz upotrebe društvenih mreža. Mi pred sobom imamo veoma organizovanog protivnika koji apsolutno nije za potcenjivanje i koji veoma dobro zna da koristi savremene načine komunikacije preko kojih regrutuje simpatizere i šalje strašne poruke", rekao je Jakšić.

Kolone izbeglica koje poslednjih meseci dolaze u Evropu ne predstavljaju opasnost, smatra Jakšić. Problem je, kako ističe, u džihadistima iz zemalja Evropske unije, koji ratuju u Siriji i Iraku, a zatim se vraćaju u EU.

Takva situacija proizvešće ozbiljne političke posledice, smatra Jakšić.

"Zaoštravaće se stav. Evropa se zatvara, skreće udesno. Ovo što se dogodilo u Parizu pomoći će desničarskom Nacionalnom frontu Mari le Pen i desničarskim snagama u Evropi", rekao je Jakšić.

Dodao je da strahuje da terorizmu i otporu prema izbeglicama neće moći da se odupre nijedna zemlja koja je na ruti migranata.

Kada je reč o Srbiji, postoji mogućnost da i ona bude pogođena terorističkim napadom, istakao je Jakšić, koji ipak smatra da naša zemlja nije istaknuta i značajna meta u poređenju s onim koje direktno ratuju protiv Islamske države.

"Dobijamo uveravanja od ministra unutrašnjih poslova da je Srbija bezbedna i želim da verujem da jeste i da preduzima zajednički, sa evropskim partnerima, sve moguće mere da se terorizam spreči. Ali apsolutno isključiti te napade je nerealno, pogotovo imajući u vidu da je oko 200 državljana Srbije otišlo da ratuje za Islamsku državu", zaključio je Jakšić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво