Читај ми!

Filozofski fakultet u Prištini, tradicija od 55 godina

Filozofski fakultet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan je od najstarijih fakulteta u Pokrajini. Uprkos otežanim uslovima poslednjih deceniju i po, čuva tradiciju dugu 55 godina. Na tom fakultetu nastavu pohađa više od dve hiljade studenata iz svih krajeva zemlje, ali i iz Crne Gore, BiH.

Interesovanje studenata za različite odseke koje nudi Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici ne smanjuje se iako je život u tom gradu često neizvestan.

"Dolazim iz Aranđelovca studiram već četiri godine ovde, jako sam zadovoljan profesorima, načinom rada, imamo praksu, konsultacije su uvek moguće", priča student psihologije Nikola Bogdanović.

Jovan Aleksić, doktorand na Katedri za istoriju kaže da je Kosovska Mitrovica grad mladih. 

Od dana osnivanja, na Fakultetu predaju profesori s beogradskog, novosadskog i niškog univerziteta, kao i s Univerziteta u Skoplju.

"Bez obzira na sve trudimo se da studentima pružimo što kvalitetniju nastavu i u skladu sa tim sarađujemo sa fakultetima širom zemlje ali i sa regionom", kaže Biljana Jaredić, asistent na Katedri za psihologiju.

Docent dr Mikonja Knežević, prodekan za međunarodnu saradnju kaže da osim prosvetne Filozofski fakultet u Mitrovici ima i veoma bogatu izdavačku, naučno-istraživačku delatnost i da se istovremeno organizuju mnoge međunarodne naučne konferencije, na koje dolaze istaknuti naučnici iz čitave Evrope.

"Za nas je najbitnije da ovde funkcioniše fakultet u skladu sa zakonima Republike Srbije sa željom da budemo i ostanemo i dalje stožer očuvanja i razvoja kulture, prosvete, obrazovanja i pre svega nacionalnog i kulturnog identiteta naše zajednice", kaže profesor Branko Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Od 1999. godine zvanje magistra na tom fakultetu steklo je 73 kandidata, doktorsku disertaciju odbranilo je 33, a gotovo tri hiljade studenata diplomiralo je iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво