Читај ми!

Udovički: Možemo se ponositi odgovorom na migrantsku krizu

Srbija može da se ponosi svojim odgovorom na migrantsku krizu, jer pokazuje da je ljudska solidarnost Srbima prirodna i snažna, a koordinacija između lokalnih samouprava, civilnog društva i države je odlična i sistem funkcioniše, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Kori Udovički je, prilikom obilaska Prihvatnog centra za migrante u Kanjiži naglasila da je zadovoljna onim što je videla, prenosi Tanjug.

"Moj posao je sistem. Ja uvek kažem, mi smo kao operativni sistem u kompjuteru, nismo nijedna od aplikacija koje su korisniku neposredno potrebne. I došla sam da proverim da li sistem radi i- sistem radi. Kao što rekoh, sistem radi bolje kad su u pitanju neke vanredne situacije, nego uobičajeni poslovi, a to znači da zavisi od volje, a volja je tu", rekla je Udovički.

Ona je dodala da Srbima koordinacija nije najbolja strana, kada rade na običnim poslovima.

"Ali, bogami, kada treba da se dignemo na nivo zadatka, rade svi, komuniciraju, ulažu i rezultat onda sledi", rekla je potpredsednica vlade, istakavši da stvari funkcionišu i da je jasno u kom pravcu moraju da se nastave.

Udovički je rekla i da njene kolege u vladi već pomažu lokalnim samoupravama u kojima su migranti u velikom broju.

"Mi zaista možemo da se ponosimo odgovorom Srbije na ovu krizu, ja sam živela puno godina u inostranstvu i jedna od najvećih tuga koje nosim jeste slika o Srbiji koja nije ono što mi stvarno jesmo. Evo sada pokazujemo da je ljudska solidarnost nešto što je nama prirodno, snažno i vrlo se time ponosim", naglasila je potpredsednica vlade.

Ona se zadržala u razgovoru sa migrantima, pitala ih kako im je u kampu, objasnila da Srbija ne može da im pomogne u nečemu što nije legalno, već samo može da pomogne ljudski, interesovala se da li su umorni, koliko će dugo ostati u kampu da se odmore, da li će nastaviti put i gde bi želeli da idu.

Dve starije žene iz Sirije odgovorile su potpredsednici vlade da im je teško na putu, ali ugodno u kampu, da putuju sa sedmočlanom porodicom, da će ostati nekoliko dana da se odmore, nakon čega žele da idu dalje, da nastave put, dalje u Mađarsku, do Nemačke. Potpredsednica vlade poželela im je sreću, kao i da pozitivnu uspomenu na Srbiju.

Koordinator kampa u ime Republičkog komesarijata za izbeglice Robert Lesmajster naveo je da je od 12. avgusta, od kada je podignut Prihvatni centar na Vašarištu, 26.000 migranata prošlo kroz njega, kao i da uskoro očekuje da se uradi kanalizacija i da dođe kontejner za medicinsko osoblje.

On je istakao da je migrantima na raspolaganju besplatan internet, kao i da imaju vodu, toalete i tuševe.

Potpredsednica vlade obišla je i granicu sa Mađarskom i novoizgrađeni žičani "zid", a zamenik načelnika Regionalnog centra granične policije prema Mađarskoj Milan Sekulić rekao je da su od Nove godine do danas podnete krivične prijave protiv 268 osoba zbog krivičnog dela nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudima, kao i da je oduzeto 320 vozila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво