Читај ми!

Migranti autobusima odlaze ka granici s Mađarskom

Na desetine autobusa s migrantima kreću se od Preševa preko Beograda ka Kanjiži. Vanrednim i redovnim linijama odlaze u pograničnu zonu, gde će pokušati da pređu granicu sa Mađarskom. Nova grupa migranata stigla u selo Miratovac, odakle idu u Prihvatni centar u Preševu. Očekuje se da oni koji su došli tokom vikenda do srede uveče napuste Srbiju.

Veliki talas migranata u poslednja dva dana prolazi kroz Srbiju. Oni koji dođu do Beograda nastavljaju dalje na sever zemlje. Za Kanjižu i Suboticu samo u ponedeljak otišlo je 65 vanrednih i redovnih autobusa, odnosno oko 3.000 ljudi.

Izveštač RTS-a iz Subotice javlja da je na autobusku stanicu u tom gradu stiglo 20 vanrednih autobusa, sa oko 1.000 migranata.

Većina njih nastaviće specijalnim linijama put ka Kanjiži, gde će pokušati da pređu srpsko-mađarsku granicu. Oni koji ostanu prenoćiće u subotičkoj ciglani.

Delimično otvorena makedonska granica u Srbiju je, samo tokom jedne noći, dovela 7.000 izbeglica. Za samo 24 časa u zemlju je ušlo 8.000 ljudi, koji iz svojih domova na Bliskom istoku beže ka Evropskoj uniji.

U Preševu i Miratovcu dobijaju svu neophodnu pomoć i niko nije ni gladan ni žedan. Oni koji su bolesni i povređeni dobijaju i lekarsku pomoć, kaže izveštač RTS-a koji prati priliv migranata na jugu Srbije.

Tokom dana u Preševo je stiglo 2.000 ljudi, a 70 autobusa dovezlo je u ponedeljak ujutru migrante za Beograd. Dok su u glavnom gradu, moći će da dobiju pouzdane informacije, pravnu i socijalnu pomoć, da koriste računare i besplatan internet – u info-centru koji je za njih otvoren u Nemanjinoj ulici.

"Najveći problem je gde će se smestiti, jer im je za to neophodan papir policije", kaže jedan od mladića u info-centru.

Srbija je spremna da prihvati veći broj izbeglica, koji se prognozira – ali ograničeno, kaže resorni ministar.

"Jedno je prolazak, a drugo ostanak. Srbija nije u stanju da primi više hiljada ljudi koji su ovde trajno i koji su ovde duže. Mi imamo kapacitete koji su otprilike za do 3.000 ljudi, ali preko toga bismo morali ozbiljno da razmislimo kako mislimo da zadržimo te ljude", kaže ministar Aleksandar Vulin.

I dok EU hvali Srbiju zbog tretmana migranata, na račun Unije stižu kritike da migrantsku krizu rešava sporo i ne primenjuje postojeće sporazume. O tome su razgovarali francuski predsednik i nemačka kancelarka. Saglasni su da se zakoni moraju primenjivati, najpre u državama preko kojih migranti ulaze u Evropu.

"U Evropi postoji zajednički zakon o azilu, koji nije primenjen. Nemačka i Francuska pozivaju da se primeni u potpunosti. Pogotovo što govorimo o minimalnim uslovima za smeštaj i zdravstvenu negu", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski predsednik Fransoa Oland ističe da je najpre potrebno srediti prihvatne stanice u Italiji i Grčkoj.

"Neophodno je registrovati ljude koji ulaze u Evropu i napraviti razliku između izbeglica i ilegalnih imigranata – koje možemo da razumemo, ali ne i da prihvatimo", poručio je Oland.

U Komesarijatu za izbeglice procenjuju da će broj migranata koji prolaze kroz Srbiju opasti do srede.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво