Čitaj mi!

Sećanje na stradale u poplavama u Obrenovcu

Godišnjica majskih poplava u Obrenovcu, gde su poplave odnele 17 života, obeležena je parastosom i molebanom u spomen na stradale.

U Obrenovcu je odata pošta sugrađanima stradalim u proslogodišnjim poplavama. Pre godinu dana Obrenovac je izgledao kao grad bez budućnosti. Vodena bujica odnela je 17 života, uništila oko 11.500 dobara, potopila oko hiljadu oranica.

Molebanu u Crkvi silaska Svetog duha na apostole prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović, predsednik opštine Miroslav Čučković, direktor Rudarskog basena "Kolubara" Milorad Grčić, prenosi Tanjug.

Mali je novinarima rekao da je pre godinu dana 85 odsto Obrenovca bilo pod vodom, odnosno da su bile poplavljene saobraćajnice, zemljište, poslovni i privatni objekti.

"Posle godinu dana možemo da kažemo da smo uspeli da obnovimo Obrenovac i vratimo ga na noge. Obnovili smo infrastrukturu, puteve, stambene i poslovne objekte i ljudi su se vratili", naveo je Mali.

Godinu dana posle poplava, u Obrenovcu su izgrađeni novi objekti, poput vrtića u Stublinama.

"Mislim da možemo da budemo zadovoljni", rekao je Mali dodajući da su, zahvaljujući sredstvima i pomoći Vlade Srbije i donatora, potpuno sanirana sva oštećenja na bedemima i nasipima u opštini Obrenovac.

Mnogo jače zemlje i gradovi, smatra Mali, ne bi izdržali ono što smo mi.

Gradonačelnik je podsetio i da je formirao timove koji se bave procenama rizika od različitih vrsta nepogoda kako bi se, ukoliko do njih dođe, reagovalo još efikasnije.

Istakao je da je izuzetno važna koordinacija "Srbijavoda" i "Beogradvoda", zbog čega se radi na analizi njihovog eventualnog spajanja kako bi ta koordionacija bila još jača.

Čučković je naveo da današnjem parastosu i molebanu nije prisustvovao kao predsednik opštine već kao otac troje dece koja zajedno imaju 11 godina.

"Oni su mogli biti, u tim danima kao i svi ostali Obrenovčani, među ovih 17 žrtava. Te žrtve su opomena da, kada prirodna katastrofa nastupi, sistemi odbrane i obaveštavanja moraju biti bolji'', rekao je Čučković.

Kako je dodao, još nije donet zakon koji može sistemski da uredi da, kada bude proglašena evakuacija, stanovnici moraju da napuste tu oblast, ali napominje da su izmene u toj oblasti u toku.

"To će biti polazna osnova za sve buduće događaje u Srbiji koji se, nadamo se, neće desiti, ali ukoliko se dese da možemo pravovremeno da reagujemo. Od danas pa ubuduće neće sigurno postojati situacija u kojoj ćemo imati mogućnost da se u pola pet ujutru beži pred vodenom stihijom velike visine i da se tako sklanjaju ljudi", naveo je Čučković.

Prema njegovim rečima, napravljeni su i planovi evakuacije na koju stranu treba da se evakuišu majke sa decom i starija lica iz svih delova grada, za šta će imati 72 sata, a ne da se beži pred vodenom stihijom visine nekoliko metara.

Istakao je i da se Obrenovac brani posmatranjem sa Povlena, Maljena, Divčibara, svih malih potoka koji idu ka Koceljevi, Ubu, Lajkovcu, Lazarevcu...

"Premer i predračun tih radova sistemske zaštite svih 11 opština je neverovatnih 50 miliona evra i zadatak naše države biće da obezbedimo ta sredstva i da se sistemski reši sva ta voda koja može doći", smatra Čučković.

Naveo je i da se trenutno u kasarni u Obrenovcu nalazi 40 porodica koje su i pre poplava imale probleme sa stambenim pitanjem, a da u Hotelu "Obrenovac" više nema nikoga.

Najavljeno je i da će na prostoru između Glavne i Tamnavske ulice u Obrenovcu, koji obuhvata sedam ari, biti izgrađen Park sećanja u kojem će biti i spomen-obeležje kao znak sećanja na stradale.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 06. nov 2015, 17:02) - radoslav ,veliko polje [neregistrovani]

komentar

sve mi je jasno, jer sam i sam preživeo poplavu i bio sam iseljen na sajmu.Mislim da je država učinila sve što je mogla, jer nije bio samo Obrenovac poplavljen već čitava Srbija.I sada posle više o godine dana stanje se stabilizovalo, ali unutrašnji nemir radi poplave ne.Ne krivim nikog jer je to viša sila protiv koje se teško bori.Protiv vatre borimo se vodom, a protiv vode????

(subota, 16. maj 2015, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Odgovornost?

Čiju odgovornost tražiš? Kao stručnjak, šta ti misliš, koga optužiti za elementarnu nepogodu?

(subota, 16. maj 2015, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

Ne ponovilo se nikad vise !

Proslogodisnje poplave treba da nam budu lekcija kako da se ponasamo ubuduce. Sve je danas nazalost moguce - zemljotresi, poplave, teroristicki napadi ... Tako da uvek treba biti spreman na sve izazove i spreciti da dodje do gubitka ljudskih zivota jer su oni najvredniji od svega.

(subota, 16. maj 2015, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

odgovornost

A odgovornost? Ništa, a?

Tako nam i treba. Pamet u glavu, narode!