Godinu dana posle katastrofalnih poplava

Godinu dana od majskih poplava je 16. maja, kada je više od 7.000 ljudi evakuisano. Osim srušenih kuća, odnetih puteva i mostova, a posebno ljudskih života, poplave su nanele štetu i poljoprivredi, zemljištu, usevima i stoci. Šteta na nivou cele zemlje procenjuje se na oko milijardu evra.

Od 7.000 obrenovačkih kuća pod vodom, 200 je srušeno, a 1.000 je hektara potopljenih oranica. Još se broji šteta procenjena na oko 200 miliona evra, a da Obrenovac ne postane Nju Orleans pomogli su svi koji su mogli.

"Danas je Obrenovac ništa manje različit od drugih gradova u Srbiji, sa tačno definisanim projektima koji moraju da se završe, kao što je centar za dijalizu, kao što je sportska hala, pozorišna sala uz niz drugih stvari, desetine miliona evra su uložena u obdaništa, škole, izgradnju novih kuća", kaže predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Stanovnici Obrenovca ističu da je urađeno koliko se moglo.

"Mi smo u nekom minusu i vremenskom i finansijskom. Nismo stigli da uradimo sve a i ne možemo da uradimo sve", kaže jedan stanovnik Obrenovca.

Pomoć i danas pristiže. Jevrejska zajednica Srbije uručila je više od 7.000 evra Gerontološkom centru u Obrenovcu za nabavku specijalnih bolničkih kreveta.

"Starački domovi su uvek negde na kraju, a ko u mlađim danima misli na stare može da se nada da će sutra i o njemu neko da misli kad ostari", kaže predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije dr Ruber Fuks.

Voda je pokrenula zemlju, a ona kuće, strašne slike klizišta zabeležene su u Krupnju. Posle toga mnoge porodice trajno su iseljene, na sreću, na nove adrese jer je izgrađeno više od dvadeset kuća.

"Sve ono što smo izgubili faktički smo dobili, renovirano je", kaže jedan meštanin Krupnja.

Nevolje u Koceljevi počele su u selu Kamenica kada se put pretvorio u korito reke. U tom kraju, obnova još traje.

"To je bio veliki stres za sve nas prvo što smo mi ovde bili prvi poplavljeni, pa svi dalje redom, ali ne ponovilo se i sad nam je teško kad se priča o tome", kaže Dragica Kević iz Koceljeve.

Voda međutim nije svuda stigla. Na prvom testu solidarnosti prošli smo u Šapcu, danima se branio.

"Ne daj Bože da je došlo do prelivanja prema Šapcu krenuo bi jedan talas cunami visok tri metra i razorio bi Mačvu", ističe direktor VP "Sava" Dragan Topalović.

U Opštini Čačak procenjena šteta je 1,7 milijardi dinara. Uz pomoć države, grada i donatora i ovaj kraj se polako obnavlja.

"Koliko možemo smo sanirali, stali smo na noge uz pomoć države i ljudi, kako gledamo na poplave, ne daj Bože nikada da se tako nešto desi", kaže jedan Čačanin.

A da se ne desi, brine država. 

"Neću biti zadovoljan svime onime što je učinjeno sve dokle ne budemo sasvim sigurni da smo bezbedni ili u većoj meri bezbedni od poplava i od elementarnih nepogoda, jer džaba sva investicija ukoliko sve ove nove kuće i obnovljenu infrastrukturu ostavljamo pod rizikom od nepogoda", kaže direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević.

Za godinu dana obezbeđena je novčana pomoć za 20.000 porodica. Njih 397 je dobilo nove kuće ili novac da ih izgrade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи