Nova sredstva za sanaciju štete od poplava

U okviru Programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, danas je objavljen treći poziv za dostavljanje predloga projekata koje finansira EU u iznosu od 3,6 miliona evra kroz pretpristupne (IPA) fondove, a u svrhe sanacije posledica prošlogodišnjih poplava i prevencije novih poplava.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović je, otvarajući konferenciju koja je povodom objavljivanja poziva danas održana u Domu omladine, rekao da su do sada sprovedena dva poziva i finansirano 36 projekata sa 72 korisnika iz obe zemlje, prenosi Tanjug.

"Među finansiranim projektima najzastupljeniji su oni iz oblasti zaštite životne sredine i turizma", rekao je Majstorović, navodeći da je do sada, u okviru budžetskog perioda 2007-2013, EU ukupno izdvojila 11,5 miliona evra za realizaciju projekata u okviru ovog programa.

Majstorović je podsetio da su se Srbija i BiH pre godinu dana suočile sa katastrofalnim poplavama koje su nanele velike štete na gotovo celoj teritoriji obuhvaćenoj prekograničnim programom i istakao da je treći i poslednji poziv fokusiran na projekte za sanaciju štete i prevenciju poplava.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt ukazao je da su poplave 2014. otkrile mnoge slabosti na kojima treba raditi, kao što su civilna zaštita, zaštita podataka i spremnost na lokalnom nivou.

Benedikt je podsetio da je nedavno u Srbiji boravio evropski komesar za humanitarnu pomoć, kada je Srbija formalno primljena u evropsku porodicu civilne zaštite.

Takođe je podsetio da je u prvoj fazi pomoći posle poplava EU donirala 30 miliona evra za rekonstrukciju kuća i naveo da je u pripremi drugi paket u vrednosti od 60 miliona evra koji se odnosi na dugoročnu pomoć - upravljanje rizicima, sprečavanje klizišta...

Benedikt je ohrabrio lokalne samouprave da učestvuju u ovom projektu.

Šef Odseka za prekogranične, međunarodne i posebne programe pomoći EU u BiH Nada Bojanić rekla je da je treći poziv za projekte specifičan po tome što, za razliku od prethodnih poziva, podrazumeva zahtev da se najmanje 60 odsto ukupno prihvatljivih troškova usmeri na nabavku radova i dobara.

Menadžer programa u Delegaciji EU u BiH Ljiljana Pandžić kazala je da treba izbeći preklapanje fondova sa drugim izvorima finansiranja na istom području, kako bi pomoć bila ravnomerno raspoređena.

Današnja konferencija je organizovana u cilju boljeg informisanja zainteresovanih korisnika o načinu konkurisanja.

Sredstva EU u iznosu od 3,6 miliona evra biće dodeljivana u formi donacija (bespovratne finansijske pomoći), pri čemu korisnici obezbeđuju, u vidu sufinansiranja, minimum 15 odsto ukupnog budžeta predloženog projekta iz sopstvenih izvora, ili iz sredstava koja nisu iz budžeta EU.

Minimalni iznos donacije po ugovoru, a po zemlji je 300.000 evra, dok je maksimalni iznos 600.000 evra.

Rok za podnošenje projekata je 20. jul 2015. godine.

Aktivnosti finansirane kroz projekte mogu se sprovoditi samo na programskom području koje u Srbiji obuhvata Sremski, Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski okrug, a u BiH centralnu, severnu, severoistočnu i istočnu BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво