Читај ми!

Sahranjen rudar Željko Miletić

Rudar kopač Željko Miletić sahranjen je u rodnom selu Lomnici, u opštini Despotovac. Poslednjem ispraćaju prisustvovalo je oko 1.000 ljudi – porodica, prijatelji, rudari, među kojima i čitava njegova smena.

Miletića je iz rodne kuće ispratilo više od hiljadu ljudi, roditelji, supruga sa troje male dece, meštani, kolege rudari i cela njegova rudarska smena, prenosi Tanjug.

Sahrani su prisustvovali i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, predsednik opštine Despotovac Dejan Nenadović, generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eskploataciju uglja (JP PEU) Vladan Milošević, koji je i predsednik Skupštine opštine Despotovac, predsednik Sindukata JP PEU Goran Nikolić.

"Nije uobičajeno, a ni pristojno u ovakvim prilikama da se govori. Rudarski posao je najteži na svetu. Ovo je danas tužan dan, za Željkovu porodicu tragičan dan", rekao je Antić novinarima ispred kuće porodice Miletić pre nego što je krenula pogrebna povorka sa posmrtnim ostacima rudara.

"Nama ostaje obaveza da vodimo računa o porodici, da pomognemo porodici i ja danas obećavam da ćemo zaista učiniti sve što je u našoj mogućnosti da nakon ove tragedije porodica što manje pati", rekao je Antić. On je najavio mogućnost da se u TE "Morava" obezbedi posao za Željkovu suprugu Veru, a deca – Ljubiša, Andejala i Jana će imati stipendije od JP PEU, doajući da će im se pomoći i na svaki drugi način.

"Tužno je da rudari u našim rudnicima, rudari koji, ponavljam, rade najteži posao na svetu, rade u uslovima kao pre 40 godina i to moramo da promenimo", zaključio je Antić.

Generalni direktor JP PEU Vladan Milošević istakao je da "rudarstvo sa sobom nosi i nešto ovakvo, tragedije. Ovde se radilo o specifičnoj sitauciji, nikada se više nije obrušilo materijala kao sada. To je za neke druge stručnjake da ispitaju, kako", rekao je Milošević, novinarima.

On je takođe rekao da će se pomoći deci Miletića, da je ponosan na rudarsku solidarnost, podsećajući da sva deca poginulih rudara i pre i sada dobijaju stipendije za vreme školovanja.

Milošević je izjavio Tanjugu da "nema nikakvu informaciju" kako je stradao Miletić, a da li je bilo propusta kod obrušavanja velike količine materijala utvrdiće rudarski inspektor čiji izveštaj se očekuje, posle čega će Više tužilaštvo u Jagodini doneti odluku o eventualnom pokretanju krivičnog postupka.

Miletić je stradao 23. septembra oko 8.30 kada se na njega obrušila velika količina uglja, kamena i zemlje u trenutku kada je bušio naslage uglja.

Posle šest dana danonoćne potrage spasilaca i njegovih kolega rudara, beživotno telo Miletića pronađeno je u ponedeljak, oko jedan sat posle ponoći.

Juče je izvučen iz ruševina i jame u kojoj je prehodno obavljen uviđaj višeg javnog tužioca iz Jagodine.

Miletić je kao rudar radio osam godina, iza njega je ostalo troje maloletne dece od deset, devet i tri godine i supruga. Potiče iz rudarske porodice – otac je rudarski penzioner, a brat, godinu stariji, radi u istoj jami.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара