Читај ми!

Otvorena Kancelarija za brze odgovore

Kancelarija za brze odgovore privredi počela je da radi na teritoriji Beograda. Gradonačelnik Siniša Mali poručio je da će se time poboljšati investiciona i privredna klima u prestonici Srbije. Odgovori se, kako je predviđeno, mogu očekivati u periodu od najkasnije tri radna dana.

Kancelarije za brze odgovore otvorene su u 16 gradskih opština, a njima se mogu obratiti sva pravna i fizička lica kojima su potrebni odgovori u vezi sa ulaganjima, papirologijom, porezima, doprinosima, prenosi Tanjug.

Odgovori se, kako je predviđeno, mogu očekivati u periodu od najkasnije tri radna dana, odnosno, između 48 sati i 72 sata.

Mali je novinarima rekao da uvođenje navedenog sistema Grad Beograd nije koštao nijedan dinar jer je "iskorišćena domaća pamet", odnosno softver koji je napravio Zavod za informatiku i statistiku grada Beograda.

"Cilj nam je da pravna i fizička lica na jednom mestu, a ne na hiljadu mesta, dobiju odgovore na sva pitanja koja ih interesuju o porezima, doprinosima, radu Sekretarijata za privredu, papirologiji...", rekao je Mali.

Gradonačelnik je ocenio da se time privrednicima omogućava da brzo dobiju odgovore i budu efikasniji u radu, a ne da troše vreme na različitim šalterima.

Mali je dodao da je prednost sistema što na jednom mestu daje odgovore na sva pitanja, a pruža i mogućnost da bude formirana baza podataka koji su najveći problemi s kojima se građani i investitori suočavaju, kako bi to, eventualno, bilo izmenjeno u zakonskoj regulativi.

"Ovo je i prvi korak ka uvođenju elektronske uprave na celoj teritoriji grada Beograda, ali i primer na koji način lokalne samouprave mogu da budu proaktivne i preduzimljive", rekao je gradonačelnik.

Kako je objasnio, Kancelarija za brze odgovore privredi postoji u 16 gradskih opština, a svi zainteresovani za odgovore mogu se obratiti putem sajta ili lično u opštinama.

Mali je dodao da u svakoj opštini postoji po jedan službenik koji je zadužen za Kancelariju, a koji je već radio u opštini.

Sistem funkcioniše tako što pravno ili fizičko lice pošalje bilo koje pitanje u vezi sa privredom putem aplikacije do koje se može doći preko sajta grada, opština, Privredne komore Beograda.

Nakon što pravno ili fizičko lice postavi pitanje, dobija odgovor da je ono stiglo, a odgovor na nedoumicu mu stiže najkasnije u roku od tri radna dana.

Kancelarije za brze odgovore u opštinama automatski vide pitanja i prosleđuju ih onima koji treba da daju odgovor, koji je moguće dobiti mejlom ili lično u lokalnoj samoupravi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво