Читај ми!

Sindikati podneli prijavu protiv Vulina

Dva reprezentativna sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost”, podneli su Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra za rad Aleksandra Vulina zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog rada.

U prijavi, koja je dostavljena i medijima, navodi se da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kao predsednik Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, nije omogućio tom telu da utvrdi nacrt zakona, već ga je sam utvrdio, prenosi Beta.

Lideri dva sindikata, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, kao potpisnici krivične prijave, navode da je ministar Vulin doveo u zabludu javnost o stavovima Sindikata na tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, odnosno onemogućio sindikate da upoznaju javnost sa lošim rešenjima, koji će za posledicu imati smanjivanje stečenih prava zaposlenih, navodi se u saopštenju sindikata.

Ističu da je Vulin prekoračio granice svog ovlašćenja nevršenjem svoje dužnosti.

Po prijavi sindikata, Vulin je, pre dostavljanja predloga Vladi, pored toga što je sam utvrdio Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, sam izvršio izmenu i dopunu članova tada važećeg Zakona o radu, koji nisu bili tema rasprave Radne grupe.

Dodaje se i da je Vulin onemogućio javnu raspravu o izmenama Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, što je bio dužan da omogući kao resorni ministar, jer se, kako je navedeno, radilo o izmenama i dopunama kojima se bitno menjaju rešenja iz postojećih zakona.

U prijavi sindikati navode da je Vulin zloupotrebio službeni položaj i prilikom dostavljanja Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Vladi Srbije, jer nije formirao radnu grupu i nije omogućio socijalnim partnerima da daju svoja mišljenja, predloge, primedbe i sugestije.

Sindikati su u prijavi naveli i da Vulin nije ni konačan tekst Nacrta tog zakona uputio na mišljenje Socijalno-ekonomskom savetu, već ga je direktno dao u proceduru na usvajanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво