Giju Džokenu uručena "Bela golubica"

Direktoru Međunarodnog centra za mir i predsedniku Američke federacije Unesko klubova Giju Džokenu uručena nagrada "Bela golubica", koju istaknutim ličnostima iz sveta dodeljuje organizacija "Tesla global forum".

To značajno priznanje, ustanovljeno povodom obeležavanja rođendana Nikole Tesle 10. jula, uglednom svetskom aktivisti za mir i ljudska prava Džokenu uručio je predsedik Matice srpske Dragan Stanić, na prigodnoj svečanosti u toj najstarijoj srpskoj naučnoj ustanovi, s kojom je i Tesla sarađivao, prenosi Tanjug.

Ističući da je počastvovan time što je dobio nagradu koja ga povezuje sa velikim naučnikom, Džoken je naglasio da je Tesla ličnost koju jako voli i poštuje.

"Nikola Tesla za mene predstavlja primer osobe kakva bi svi trebalo da budemo i onog koji brine za druga bića", izjavio je Džoken novinarima i dodao da je ubeđen u to da "ako pratimo delo i viziju tog čoveka, napravićemo bolje mesto od ovog sveta".

Direktor "Tesla global foruma" Aleksandar Protić je napomenuo da je Džokena upoznao prošle godine na izložbi o Tesli u Parizu i tad shvatio koliko je taj američki građanin, poreklom iz Kameruna, veliki aktivista u promociji Tesle, uz njegovo već poznato angažovanje za svetski mir i ljudska prava.

Nagrada "Bela golubica" uklapa se u generalni koncept, prema kojem se dodeljuje onima koji su na neki način već javno priznati u svetu, rekao je Protić podsetivši da je to priznanje lane dodeljeno velikom naučniku i nobelovcu Robertu Klarku.

Međunarodni skup "Tesla global forum", koji će od 10. do 13. jula u Hotelu "Norcev" na Fruškoj gori okupiti najbolje studente iz Srbije, regiona i drugih zemalja, posvećen je, kako su najavili organizatori, "promišljanju tradicije Nikole Tesle i njegovog velikog naučnog dela".

Deo programa tog foruma posvećen je i obeležavanju 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи