Читај ми!

Na pomolu konačan dogovor o zakonu o radu

Ljubisav Orbović kaže za RTS da je Radna grupa za izmene Zakona o radu blizu dogovora o ključnim tačkama, koje su do sada bile predmet spora. Izmene zakona bi, očekuje Orbović, mogle da budu usvojene u roku od dva meseca.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Samostalnih sindikata Srbije objasnio je da je reč o pet ključnih tačaka - isplata otpremnina, bodovanje minulog rada, kolektivno pregovaranje, minimalna zarada i razlozi za otpuštanje.

Orbović očekuje da već sledeće nedelje komisija koja je zadužena za izradu novog zakona o radu saopšti konkretne predloge za pomenutih pet tačaka. 

Predsednik Samostalnih sindikata procenjuje da bi novi zakon mogao da bude usvojen u roku od dva meseca.

Međutim, Orbović ostaje pri stavu da se izmene zakona usvajaju da bi se omogućilo lakše otpuštanje a ne lakše zapošljavanje, kako to tumače predstavnici vlasti i poslodavaca.

"Govori se o lakšem otpuštanju radnika, a kao posledica lakšeg otpuštanja smatra se da će biti i lakšeg prijema radne snage", ponovio je Orbović. 

Orbović smatra i da dodatno oporezivanje plata državnih funkcionera, koje je najavio budući premijer Aleksandar Vučić, neće doneti željeni efekat.

"Najbolje rešenje bi bilo da se članstvo u upravnim odborima u jednom vremenskom periodu ne plaća. To bi bila mnogo veća ušteda, prema našim proračunima oko 60 miliona evra godišnje", rekao je Orbović.

Prema njegovoj oceni, u slučaju smanjenja plata u javnom sektoru bilo bi pošteno da političari plate najviše, ali treba videti ko su funkcioneri koji bi bili oporezovani i da li će porez plaćati i lokalni zvaničnici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво