Читај ми!

Pola miliona nelegalnih objekata

Prema gruboj proceni u Srbiji ima oko pola miliona objekata građenih bez dozvole, rekla za RTS pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović. Rok za legalizaciju objekata sagrađenih do 1. novembra prošle godine ističe 29. januara.

U sredu 29. januara ističe rok za legalizaciju objekata sagrađenih do 1. novembra prošle godine. Pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović rekla je da naši građani po starom običaju čekaju poslednji dan da podnesu zahtev za legalizaciju.

Damnjanovićeva je navela primere grada Beograda koji ima 180.000 zahteva, a primio je samo 7.000 zahteva i male opštine Medveđa koja ima 500 zahteva, a primila je samo 18.

"Stvarni broj nelegalnih objekata na teritoriji Srbije je mnogo veći", rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a pomoćnica ministra i istakla da prema gruboj proceni ima oko pola miliona objekata građenih bez dozvole.

"Srbija se bori sa problemom nelegalnih objekata od 1997. godine, i ta borba nije dala neke preterane rezultate. Svaki zakon koji je regulisao ovu oblast bio je povoljniji od prethodnoh", kaže Damnjanovićeva.

Međutim, kako je rekla, zakon koji je stupio na snagu od novembra ima malo pooštrene uslove, a oni se odnose na cenu legalizacije i obima i vrstu tehničke dokumentacije.

"Cena legalizacije biće prepuštena jedinicama lokalne samouprave, kojima takođe ističe rok da donesu odluke o visini naknade", kaže Damnjanovićeva i dodaje da je Privremeno veće Beograda, na primer, donelo odluku da građani mogu da plate legalizaciju na rate na 20 godina.

Pomoćnica ministra kaže da u ovom trenutku Ministarstvo ne planira novi rok za legalizaciju, a da će sankcija za sve one koji se ne prijave biti rušenje nelegalno izgrađenih objekata.

Napomenula je da svi građani koji su predali zahteve do 11. marta 2010. ne moraju ih ponovo podnositi.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво